Коморовски положио заклетву

Нови председник Пољске Броњислав Коморовски званично преузео функцију. У инугурационом говору, Коморовски нагласио да намерава да буде председник свих Пољака и пружи руку помирења и сарадње свим политичким странкама у стварима важним за Пољску и Пољаке.

Броњислав Коморовски положио је данас заклетву и преузео званично функцију председника Пољске на свечаној заједничкој седници Сејма и Сената пољског парламента уз присуство државног врха, бивших председника и премијера и великодостојника верских заједница.

Претходно су посланици и сенатори минутом ћутње одали пошту покојном председнику Леху Качињском и члановима високе државне и војне делегације, укупно 96 путника и чланова посаде који су погинули 10. априла када се председнички авион срушио крај Смоленска у Русији.

Брат близанац погинулог председника, бивши премијер Јарослав Качињски, кога је Коморовски поразио у другом кругу ванредних председничких избора 4. јула, није се појавио на инаугурацији, иако је позван као бивши премијер а сада посланик.

Коморовски је обраћајући се парламенту и нацији нагласио да намерава да у складу са својом изборном паролом да "Слога гради" буде председник свих Пољака и да ће учинити све да задобије поверење и оних осам милиона бирача који су 4. јула гласали за Јарослава Качињског.

Руку помирења и сарадњу Коморовски је пружио свим политичким странкама у свим стварима важним за Пољску и Пољаке.

"Данас наш народ има све разлога да са поверењем гледа у будућност. Слободни смо. Нико не прети нашој слободи. Живимо у независној земљи, безбедној и поштованој на свету", подсетио је нови пољски председник и истакао да нема разлога да се Пољаци затварају у себе и оживљава историјске страхове.

Коморовски је обећао да ће подржавати владу у њеним настојањима да Пољска заиста игра улогу једне од водећих земаља Европске уније.

"Желимо да унесемо нову динамику на стари континент", рекао је Коморовски и зато ће га прве иностране посете одвести у Брисел, Париз и Берлин.

Броњислав Коморовски је у получасовном говору истакао и да је национална жалост, после трагичне погибије дела државне и војне елите Пољске у несрећи крај Смоленска, била заједничка.

Посланици опозиционе конзервативне странке Право и Правде браће Качињски на данашњу инаугурацију у Сејм дошли су са црним флором да покажу како они још увек жале за погинулима у Смоленску.

"Верујем у Пољску, верујем у патриотизам и свакодневни труд Пољака", завршио је Коморовски своје прво обраћање нацији а за то је награђен дугим аплаузом.

Већина нације, 57 одсто, очекује од грофа Коморовског (58), донедавног председника Сејма парламента за владајуће либерале из Грађанске платформе, по професији историчара, хапшеног и интернираног због отпора комунистичком режиму, католика, оца петоро деце, да ће успети да буде председник свих Пољака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи