Хирошима, 65 година после

Обележeно 65 година од пада атомске бомбе на Хирошиму. Комеморацији присуствовали представници 75 држава, а први пут и амбасадори САД, Француске и Велике Британије, као и генерални секретар УН Бан Кимун.

У јапанском граду Хирошими обележена је 65-годишњица од америчког напада атомском бомбом на тај град.

Комеморацији су присуствовали представници 75 држава, а први пут и амбасадори Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Француске, као и генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун.

Хиљаде Јапанаца окупило се да чује звук меморијалног звона које се огласило у тренутку када је, пре шест и по деценија, пала атомска бомба.

Градоначелник Хирошиме поздравио је боравак америчког амбасадора Џона Роса на комеморацији и изразио наду да ће тај чин подстаћи напоре за постизање нуклеарног разоружања у свету.

Рос сматра да је ово прилика да се покаже одлучност света за остваривање нуклеарног разоружања. Јапанска јавност поздравила је присуство америчког амбасадора, иако има и коментара да Вашингтон треба да упути јавно извињење због бацања бомби на тај град, које до сада није упућено.

Амбасадор САД у Јапану Џон Рус положио је венац у Хирошими, али није држао говор. 

Премијер Јапана Наото Кан рекао је да се Јапан одлучно бори против нуклеарног оружја.

"Као једина земља која је доживела нуклеарно бомбардовање током рата, Јапан се снажно залаже за свет без нуклеарног оружја. Имамо моралну обавезу да будемо предводници у томе и да делујемо'', рекао је Наото Кан.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун рекао је да је безбедан свет једино онај без оружја.

"Планета без оружја за масовно уништење је једини сигуран пут до безбеднијег света. Све док постоји нуклеарно оружје, живећемо у његовој сенци и због тога, нуклеарно разоружање и неширење нуклеарног оружја сматрам највишим приоритетом Уједињених нација'', рекао је Кимун.

Америчка војска је, 6. августа 1945, бацила прву атомску бомбу у историји на индустријски град Хирошиму, када је погинуло 140.000 људи. Друга бомба бачена је три дана касније на Нагасаки, на југозападу Јапана. Тада је страдало око 80.000 људи.

Јапан је капитулирао 15. августа 1945. године чиме је окончан Други светски рат.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи