Наоми добила "крваве дијаманте"

Супермодел Наоми Кемпбел потврдила је, пред Специјалним судом за Сијера Леоне у Хагу, да је добила врећицу са неколико малих дијаманата, током боравка у Јужноафричкој Републици. Кемпбелова сведочила у случају "крвави дијаманти" против бившег председника Либерије Чарлса Тејлора.

Позната манекенка Наоми Кемпбел (40) изјавила је данас, пред Специјалним судом за Сијера Леоне у Хагу, да је добила врећицу са неколико малих, небрушених дијаманата, после вечере којој је присуствовао и бивши либеријски председник Чарлс Тејлор, када је боравила у Јужноафричкој Републици.

Кемпбелова је сведочила у процесу који се против Тејлора води од 2008. године, због његове улоге у грађанском рату у Сијера Леонеу, а оптужен је да је наоружавао побуњенике у замену за "крваве дијаманте".

"Двојица мушкараца су ми дали врећицу и рекли - Ово је поклон за Вас'", препричала је манекенка догађај из 1997. године.

Манекенка је рекла да је раније негирала да је добила дијаманте, јер се плашила за своју породицу, пошто је Тејлор, како је рекла, "неко за кога сам на интернету читала да је, наводно, убио на хиљаде људи".

Кемпбелова је тврдила да је спавала кад су јој непознати мушкарци закуцали на врата и донели врећицу, а да је тек ујутру видела да су унутра "каменчићи прљавог изгледа".

"Није било објашњења. Није било поруке", рекла је пред хашким судијама манекенка, додајући да јој је касније речено да су то дијаманти.

Поклон је стигао у њену собу после вечере, чији је домаћин био бивши јужноафрички председник Нелсон Мендела.

Идућег јутра, на доручку, она је испричала глумици Мији Фароу и свом агенту шта се догодило и неко од њих јој је рекао да је за поклон заслужан "очигледно Чарлс Тејлор", на шта је она рекла: "Претпостављам да јесте".

Према тврдњама Кемпбелове, дијаманте је дала Џеремију Ротклифу из Дечјег фонда Нелсона Менделе, који јој је, у телефонском разговору, 2009. године, рекао да их још има код себе.

У писму предоченом суду, Фонд је саопштио да "никада није примио дијамант или дијаманте од госпође Кемпбел или од некога другог", јер би "то било неприкладно и незаконито".

У изјави суду, бивши агент Кемпбелове, Керол Вајт тврдила је да су Чарлс Тејлор и Наоми "помало флертовали" током вечере и да је чула како Тејлор говори Наоми да ће јој послати дијаманте.

"То уопште није тачно", одговорила је Наоми на те оптужбе.

Тужилац је упитао Кемпбелову да ли је нервозна, пошто одговара на питања пре него што их чује, на шта је чувена манекенка одговорила да није, али да не жели да буде ту где јесте и да само жели да се сведочење што пре заврши, да би се вратила свом животу.

"Ово је велика непријатност за мене", истакла је позната манекенка.

Требало је да се Наоми Кемпбел појави у Хагу 29. јула, али је њен адвокат затражио одлагање, да би могао да буде у судници, када она буде сведочила.

Бивши либеријски председник Чарлс Тејлор, чије суђење траје од 2007. године, негирао је кривицу по свим тачкама оптужнице, која га терети не само за снабдевање оружјем побуњеника, већ и за директно учешће у сукобима у Сијера Леонеу.

Тејлор је, због своје улоге у грађанском рату у тој земљи, оптужен за убиства, мучења, силовања, сексуално ропство и тероризам. Процењује се да је око 500.000 људи погинуло или тешко повређено у том рату, у којем су се борили и деца војници.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи