Пола богатства у добротворне сврхе

Четрдесет америчких милијардера оставиће бар половину богатства добротворним организацијама. Иницијативи Гејтса и Бафета, одазвали се Рокфелер, њујоршки градоначелник Блумберг, власник хотела Хилтон, медијски магнат Тарнер и филмски редитељ Лукас.

Суоснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс и инвеститор Ворен Бафет апеловали су на милијардере да најмање половину свог богатства дају у дубротворне сврхе, а на позив се одазвало четрдесет богатих породица и појединаца.

Наиме, шест недеља пошто је покренуо ову кампању, Бафет, који је председник и извршни директор фирме "Беркшир Хатавеј", објавио је листу потписника тзв. "обавезе давања".

Бафет је 2006. године одлучио да 99 одсто свог богатства да у добротворне сврхе. Тада је "вредео" око 44 милијарде долара. Отада је, и поред годишњих донација за пет фондација, његово богатство, захваљујући повраћају инвестираних средстава, повећано на готово 46 милијарди долара.

Осим обавезивања на донаторску делатност, Гејтс и Бафет од милијардера који приступе њиховој кампањи, траже и обећање да ће "давати мудро" и да ће учити од својих колега донатора.

Међу милијардерима, који су се одазвали овом позиву, налази се и градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг.

"Уколико желите да урадите нешто за своју децу и да им покажете како их много волите, далеко је најбоља ствар да подржите организације које ће створити лепши свет за њих и за њихову децу. Тиме што дајемо, инспиришемо и друге да би, такође, давали, да ли свој новац, или време", рекао је Блумберг.

Међу дародавцима је и шеф медијске компаније ИАЦ Бери Дилер, затим суоснивач компјутерске фирме "Оракл" Лари Елисон, енергетски магнат Т. Бун Пикенс, медијски магнат Тед Тарнер, као и филмски режишер Џорџ Лукас.

Амерички медији напомињу да њихово обећање да ће поклонити у хуманитарне сврхе најмање половину свог богатства, за живота, или када умру, има значај моралне обавезе, која није правно, односно, законски утемељена.

Када би се њиховом позиву одазвало свих више од 400 америчких милијардера, евидентираних у часопису "Форбс", сакупило би се око 600 милијарди долара, објавили су раније представници тог листа. У САД живи око 40 процената свих милијардера на свету.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи