Повлачење из Ирака по плану

Председник САД Барак Обама поновио да ће се до краја овог месеца окончати америчке борбене операције у Ираку, како је планирано, и нагласио добре резултате америчке мисије у Авганистану.

Барак Обама je рекао да ће одржати обећање о окончању америчких борбених операција у Ираку до краја августа и указао на напредак америчке мисије у Авганистану.

"Убрзо након преузимања дужности, најавио сам нашу нову стратегију за Ирак и пребацивање целокупне одговорности на Ирачане. И јасно сам ставио до знања да ће до 31. августа америчка борбена мисија у Ираку бити завршена. То је управо оно што радимо - као што је обећано и на време", рекао је Обама у говору на конвенцији америчких ветерана, ратних инвалида у Атланти.

Амерички председник је такође истакао да се САД суочавају са "великим изазовима у Авганистану", где је број америчких војника повећан, али да остварују напредак.

"Оно што је важно за америчке грађане јесте да знају да напредујемо и да смо фокусирани на циљеве који су јасни и достижни", рекао је Обама.

Амерички председник је посебно указао на улогу Пакистана у борби против екстремизма и додао да су, захваљујући деловању пакистанске владе, "Ал Каиди и њеном вођству задати озбиљни ударци".

"Уколико би Авганистан захватио још шири екстремизам, Ал Каида и њени терористички савезници би имали још више простора за планирање наредног напада. Као председник Сједињених Држава, одбијам да дозволим да се то догоди", истакао је Обама.

Говор америчког председника долази у тренутку политичких тензија и неизвесности у Ираку после неуспеха водећих странака да се договоре око формирања нове владе пет месеци након парламентарних избора на којима ниједна није освојила неопходну већину.

Пораст броја напада у јулу подстакао је бојазни да екстремисти користе политички вакуум за подстицање верских сукоба.

Америчка војска треба да смањи број својих снага у Ираку на 50.000 до краја месеца, када ће званично преузети саветодавну улогу пружања подршке ирачким снагама безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи