Израел пристао на међународну истрагу

Комисија УН истраживаће околности под којима је дошло до напада на хуманитарни конвој који је превозио помоћ у Газу, пошто је Израел пристао на међународну истрагу. Први извештај биће објављен средином септембра.

Израелски министри су пристали да сарађују са истражном комисијом коју је предложио генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун, пренели су израелски медији.

"Израел нема шта да крије", рекао је премијер Израела Бенјамин Нетанијаху после разговора са Бан Кимуном.

Нетанијаху је изјавио да је у интересу Израела да догађаји везани за напад на конвој буду расветљени.

Комисија би требало да утврди околности под којима је 31. маја дошло до израелског војног напада на хуманитарни конвој који је превозио помоћ становницима Газе, када је погинуло девет турских држављана.

Генерални секретар УН Бан Кимун саопштио је да ће међународну истрагу о нападу на конвој спроводити бивши премијер Новог Зеланда Гофри Палмер, председник Колумбије Алваро Урибе, као и по један представник од Турске и Израела.

Група ће почети са радом 10. августа, а први извештај ће бити достављен УН средином септембра.

Хуманитарни конвој покушао је 31. маја да пробије блокаду коју је Израел 2007. године наметнуо Појасу Газе, када је у тој области на власт дошао радикални палестински покрет "Хамас".

Израел се до сада противио формирању међународне комисије која би истраживала околности под којима је дошло до напада израелске војске, а власти у Тел Авиву су покренуле две интерне истраге о догађају, који је изазвао оштре критике међународне заједнице и знатно погоршао односе између Турске и Израела.

Напад на конвој израелски званичници су назвали самоодбраном и окривили су људе који су превозили хуманитарну помоћ због наводне сарадње са међународним терористичким организацијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи