Кашмирски "круг насиља"

Настављају се антииндијске демонстрације у Кашмиру, у којима је за протекла два месеца погинуло више од 30 особа. Индијски званичници траже војну помоћ из Њу Делхија да би се зауставили нереди.

Главни министар индијског дела Кашмира Омар Абдулах састао се у Њу Делхију са индијским премијером и министром унутрашњих послова тражећи хитно појачање да би се окончали највећи антивладини протести у последње две године, у којима је погинуло више од 30 људи.

У сукобима са полицијом на неколико места у Хималајском региону погинуло је пет особа, а више од 50 је повређено.

До сукоба је дошло пошто су демонстранти запалили полицијску станицу, гађали каменицама припаднике снага безбедности и оштетили железничку станицу, пренела је агенција Ројтерс.

Главни министар индијске државе Џаму и Кашмир Абдулах отпутовао је у индијску престоницу, где се састао са премијером Манмоханом Сингом и министром унутрашњих послова Паланиапаном Чидамбарамом.

"Трагично, затворили смо се у круг насиља, у којем протести воде до смрти, које воде до нових протеста, водећи до још жртава. Круг насиља мора да буде окончан", изјавио је Абдулах на конференцији за новинаре.

Абдулах је рекао да је потребна брза акција паравојних снага да угуши протесте и заведе полицијски час, који демонстранти не поштују.

Да би зауставили систем безакоња и да би омогућили влади да преузме неопходне кораке да би успоставила нормалност, полицијски час, када се прогласи, мораће да буде брзо примењен. Не постоји други начин", рекао је Абдулах.

Mинистар Кашмира, такође, сматра да је насиље у долини могуће зауставити политичким путем, али да претходно треба смањити незапосленост, посебно међу омладином, која знатно доприноси нередима.

Највеће антииндијске демонстрације у последње две године у муслимански већинском Кашмиру почеле су 11. јуна, када је седамнаестогодишњи студент погинуо у сукобу са полицијом током протеста у Шринагару.

Индијске власти оптужују пакистанску групу Лашкар-е-Таиба за подстицање насиља у Кашмиру, али Абдулах не мисли да једна одређена група или појединац може да управља дешавањима у Кашмиру.

Индија и Пакистан су од 1947. године водиле два од три рата због Кашмира, региона на које обе државе полажу право у целости, али свака од страна само делимично управља спорном територијом.

Сепаратисти у Кашмиру одбацују индијску власт и траже самосталност те области или њено припајање Пакистану.

Борба сепаратиста је почела крајем осамдесетих, од када је у сукобима погинуло више од 68.000 људи, већином цивила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи