Руси моле за кишу

У седам руских региона проглашено ванредно стање због пожара који бесне већ четврти дан. До сада погинуле 40 особа. Метеоролози не најављују захлађење. Ватрене стихије и у Канади.

Шумски пожари бесне Русијом већ четврти дан, због чега је у седам области проглашено ванредно стање. Изазвани топлотним таласом, незапамћеним у последњих 130 година, пожари су до сада однели 40 живота.

Евакуисано је 86 хиљада људи. Прогнозе метеоролога не обећавају расхлађење, јер они тврде да ће се врућине које су почеле средином јуна наставити.

Преко 700 пожара, на површини од 130.000 хектара, последица су дуготрајних врућина и суша у Русији. Око 300.000 људи бори се са ватреном стихијом, која се проширила и на област руског далеког истока.

Најтеже је у Републици Мордовији, Нижњем Новгороду, Вороњежу и другим градовима. Власти страхују да ће се ситуација погоршати у чак 17 области, укључујући и московску.

Помоћ су упутила министарства за ванредне ситуације, унутрашње послове и одбрану, а ватрогасцима, волонтерима и војсци придружила се и Руска православна црква.

"Позивам све да се уједине у молитви за долазак кише на нашу земљу која умире услед страховитих врелина", изјавио је патријарх московски и целе Русије Кирил, који је служио литургију у околини Нижњег Новгорода.

Премијер Владимир Путин ће, у Москви, с губернаторима региона којима је нанета највећа штета од пожара разговарати о пружању помоћи грађанима који су остали без крова над главом.

Канада у борби са пожарима

Стотине пожара букти и на западу Канаде. То подручје богато шумама има веома суву климу, што отежава борбу са ватреном стихијом.

Неколико авиона, цистерни и хеликоптера упућено је као помоћ ватрогасцима.

Североисточно од Ванкувера, протекле ноћи, догодила се несрећа, када се један авион за гашење пожара, са два члана посаде, срушио.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи