Американци санкционишу Пјонгјанг

САД објавиле санкције Северној Кореји, које забрањују трговину оружјем и располагање имовином у иностранству. Хилари Клинтон и Роберт Гејтс обишли демилитаризоване зоне на Корејском полуострву.

Нове санкције према Северној Кореји објавили функционери САД-а у Сеулу, главном граду Јужне Кореје. Санкције укључују забрану трговине оружјем и располагања личном имовином у иностранству.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон и секретар за одбрану Роберт Гејтс обишли су демилитаризоване зоне на Корејском полуострву која дели две земље, проамеричку Јужну Кореју и комунистичку Северну Кореју.

Клинтон и Гејтс су током посете осмотрили из двогледа обе стране са осматрачког места Кулет одакле се надзиру територије две државе и у чијој непосредној близини има око два милиона војника, распоређених дуж демилитаризоване зоне дуге 245 километара и широке четири километра.

Клинтон је изјавила да су нове санкције договорене у "високим разговорима у Сеулу" и да су "одговор на политику Пјонгјанга", а да "нису уперене против севернокорејског народа".

"Ми настављамо да шаљемо поруке Северу, а то је да постоји и други начин", рекла је Клинтон, нагласивши да ће "док Север не промени став, САД наставити да снажно подржавају народ и владу Републике Кореје", пренела је агенција АП.

Нове санкције су објављене после разговора америчких и јужнокорејских министара за спољне послове и за одбрану.

У разговору су учествовали са америчке стране Клинтон и Гејтс, а са јужнокорејске Ју Мјанг-Хван и Ким Тае-Јоунг.

Ројтерс истиче да је са тог заједничког састанка упућено упозорење Северној Кореји о "озбиљним консеквенцама" уколико предузме неки нови напад на Јужну Кореју.

Јужнокорејски министар одбране Ким Тае-Јоунг је изјавио да "постоји велика могућност изненадне промене у Северној Кореји" и да се "са САД ради на могућим мерама одговора".

Јужнокрејски министар је додао да "још нема јасних индикација за некакву непосредну промену" код северног суседа.

Агенције подсећају да је пре ненајављених разговора у Сеулу и обиласка америчих званичника области демилитаризоване зоне, амерички секретар за одбрану Гејтс најавио заједничке америчко-јужнокорејске маневре, чији је почетак планиран за 25. јул, у којима ће учествовати и поморске и ваздухопловне снаге.

Најављено је учешће носача авиона "Џорџ Вашингтон" и борбеног авиона "Рапотро Ф-22".

Ови маневри су у Пјонгјангу оцењени као узнемиравајући. Забринутост је изразила и Кина, севернокорејска савезница, чија је државна телевизија објавила да ће кинеска војска такође имати маневре, у којима ће учествовати подморнице и хеликоптери.

Северна и Јужна Кореја су у стању примирја од Корејског рата 1950-1953. године, без постигнутог трајног мира и у сталној тензији.

Односи двеју земаља су се погоршали у марту ове године после торпедовања јужнокорејског ратног брода, када је погинуло 46 морнара, за шта је окривљена Северна Кореја. Пјонгјанг је то демантовао.

После овог догађаја, у Вашингтону и у Уједињеним нацијама је оцењено да Корејско полуострво улази у "нови опасни период", подсетиле су агенције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи