Вредни кинеско-немачки уговори

Немачке и кинеске компаније потписале током посете канцеларке Меркел Кини споразуме вредне више милијарди долара. Прошао "хладни период" у односима Берлина и Пекинга, оцењују немачки новинари.

За време посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Пекингу кинеске и немачке компаније потписале су споразуме вредне више милијарди долара.

Меркелова је у четвородневну посету Кини повела и руководиоце великих немачких корпорација, што наглашава јаке пословне везе између та два извозна моћника која су се опоравила након прошлогодишње глобалне рецесије.

Немачка канцеларка и премијер Кине Вен Ђибао, који су се последњих година често сусретали, договорили су се да заједнички раде на убрзавању глобалног економског опоравка, известио је Ројтерс, позивајући се на кинеску агенцију Синхуа.

Међу споразумима који су потписани после разговора Меркелове и кинеског премијера је и споразум немачке компаније "Сименс" и шангајског произвођача опреме за производњу струје "Шангај електрик пауер џенерејшен еквипмент", вредан 3,5 милијарди долара, о развоју парних и гасних турбина.

Потписан је и нови 936 милиона долара вредан споразум о заједничком предузећу "Дајмлера" и кинеске компаније "Беићи Фотон Мотор" о производњи лаких и тешких камиона.

Трговинска размена Кине и Немачке премашује 100 милијарди долара годишње. Немачке компаније су инвестирале милијарде долара у Кину, учинивши немачке фирме, као што су "Сименс" и БМВ, истакнутим маркама у Кини.

Вен је приликом сусрета са Меркеловом изразио оптимизам да ће Европска унија, највећи трговински партнер Кине, превладати садашње економске тешкоће.

Међу новим могућностима које те две земље разматрају је и сектор технологија за производњу чисте енергије у којем је Немачка лидер.

Две земље су се договориле да оснују фонд, вредан 124 милиона евра (159 милиона долара), за подстицање компанија на штедњу енергије и смањење емисија гасова који наносе штету човековој околини.

Прошао "хладни период"

Коментаришући резултате посете, немачки медији оценили су да је "хладни период" у односима између Немачке и Кине, настао пре три године када је канцеларка Меркел примила тибетанског верског и политичког вођу далај ламу је прошао.

Меркел и шеф кинеске владе Вен Ђибао су нагласили спремност својих земаља за унапређење односа и договорили годишње међувладине сусрете.

"Желимо наше односе да поставимо на један потпуно нови ниво", рекла је Меркелова, док је Вен нагласио да Немачка и Кина желе у будућности тешње да сарађују у превладавању светске финансијске кризе.

Вен, који ће Меркелову и сутра пратити, што се у Берлину тумачи као посебни знак признања и знак превазилажења ''хладног периода'' је, у мноштву привредних и билатералних тема, како преносе медији, говорио и о фудбалу и похвалио и немачку репрезентацију.

Када је реч о привредним темама, и Вен и Меркелова су, истовремено, одбацили пребацивања да су обе земље, због профита у извозу, суодговорне за неравнотежу у свету.

Вен је рекао да Немачку и Кину не треба критиковати, већ хвалити, док је Меркелова казала да производе могу продавати само они који су способни за светску конкуренцију.

''Немачка је поносна на ту своју способност'', рекла је Меркелова која је на пут у Кину повела и директоре моћних немачких фирми, што, како се оцењује, указује на значај сараднеј с Кином.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи