Заустављено истицање нафте

После скоро три месеца, заустављено истицање нафте у воде Мексичког залива. Према најгрубљим прорачунима, од априла истекло између 92 и 182 милиона галона нафте.

"Бритиш петролеум" објавио је да је  после скоро три месеца, заустављено истицање нафте у воде Мексичког залива.

Потпредседник БП Кент Велс изјавио је на конференцији за штампу у Њу Орлеансу да је истицање нафте из бушотине, која се налази на 1,5 километара дубине, престало у четвртак у 14.25 по локалном времену.

Цурење нафте започело је после експлозије на платформи испред обала Луизијане 20. априла, у којој је погинуло 11 радника, што се касније претворило у највећу еколошку катастрофу у историји САД.

После неколико неуспелих покушаја, стручњаци "Бритиш петролеум"-а су, користећи робота подморницу, успели 4. јуна да на отвор из кога је истицала нафта ставе покопац и цурење ставе под контролу, иако не и да га у потпуности зауставе.

"Бритиш петролеум" је у суботу почео замену старог поклопца новим "чепом", који боље належе на отвор.

Иако је ово несумњиво успех инжењера БП-а, то још није коначно решење кризе, за шта ће бити потребно потребно начинити још две бушотине у истом нафтном извору, да би се смањио притисак на управо постављени "чеп".  Очекује се да та операција буде завршена у августу.

Владине процене су да је из бушотине дневно истицало 1,5 до 2,5 милона галона дневно, односно да је од априла, према најгрубљим прорачунима, истекло између 92 и 182 милиона галона нафте.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи