Поново Теолошки факултет у Турској

Под притиском света, Турска разматра да поновно отвари Теолошки факултет код Истанбула. Анкара једнострано затворила ту верску установу пре 40 година, у време кипарске кризе.

Државни министар у турској влади Булент Аринч је наговестио да се ради на поновном отварању Теолошког факултета код Истанбула, који је забрањен пре скоро четири деценије.

"Много бих желео да видим да се поново отвори теолошки семинар Хајбелиада (на грчком Халки)", изјавио је Аринч и нагласио да његова влада мора да поштује права и слободе припадника других вероисповести, а не само муслимана.

У време политичке кризе између Грчке и Турске око Кипра, Анкара је једностраним потезом 1971. године затворила теолошку школу на Халкију.

Тај потез турских власти изазива велике проблеме Васељенској патријаршији у Истанбулу око ангажовања нових свештеника.

Турска, која је кандидат за улазак у Европску унију, нашла се под притиском Брисела, Вашингтона и група које се боре за људска права и слободе да отвори теолошки семинар.

Према сазнањима агенције Ројтерс, која се позива на изворе у влади у Анкари, већ је "припремљена правна основа" за отварање семинара на Халкију.

Када ће бити исправљена та историјска грешка није јасно, али је чињеница да се сада о томе у Турској први пут озбиљно размишља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи