Обрачун са побуњеницима у Колумбији

Најмање 12 чланова побуњеничке организације Фарк убијено је у нападу колумбијске војске у централној провинцији те земље. Међу убијенима и жена осумњичена за убиство више од 70 војника.

Колумбијске војне снаге убиле су 12 чланова побуњеничке организације Револуционарне оружане снаге Колумбије - Фарк, у акцији усмереној на припаднике обезбеђења њеног лидера Гиљерма Саенса, познатијег као Алфонсо Кано, саопштило је министарство одбране Колумбије.

Операцију су удруженим снагама у централној провинцији Толима извеле ваздушне снаге, војска и полиција, а након обрачуна пронађени су лешеви осморице мушкараца и четири жене, припадника јединице која се старала о безбедности Каноа.

У саопштењу министарства се наводи да је једна од убијених жена идентификована као Магали Граноблес, познатија као Марлени Рондон, која је била шефица једног од Канових "безбедносних прстенова".

Она се сумњичи за извођење више од 30 напада на колумбијске војне снаге и убиство више од 70 војника.

Према извештајима локалних медија, оружане снаге су опколиле Каноа, лидера левичарске организације која се већ неколико деценија бори против државе, јавила је агенција Ројтерс.

Његово могуће хапшење или ликвидација десило би се у тренуцима када власт у земљи преузима новоизабрани председник Хуан Мануал Сантос, који би требало да следећег месеца положи заклетву.

Сантос је крајем прошлог месеца победио у другом кругу кандидата партије Зелених Антанаса Мокуса, обећавши да ће као председник наставити оштру борбу против Фарка, коју је започео досадашњи шеф државе Алваро Урибе, као и да ће се заложити за унапређење тржишне економије.

Сантос је, боравећи претходно на функцији министра одбране Колумбије, директно наредио војне ударе на побуњенике из редова Фарка.

Борбу власти против левичарских побуњеника финансијски подржавају Сједињене Америчке Државе, које су до сада у ту сврху послале помоћ у вредности од неколико милијарди долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи