Медведев у посети САД

Председник Русије допутовао у прву званичну посету САД, где се састао са гувернером Калифорније Арнолдом Шварценегером. Медведев ће посетити компаније у Силиконској долини и разговарати са руским радницима. Сутра сусрет са Бараком Обамом.

Руски председник Дмитриј Медведев почео је прву званичну посету Сједињеним Америчким Државама боравком у Калифорнији, где му је добродошлицу пожелео гувернер те америчке државе Арнолд Шварценегер.

"Веома ми је занимљиво што посету САД почињем у Сан Франциску. Никада нисам био овде, а Калифорнија је једна од економски најразвијенијих држава САД", рекао је Медведев.

Руски председник ће у Калифорнији посетити високотехнолошке компаније у Силиконској долини, "Циско системс", "Епл", "Јандекс лабс", и "Твитер", и срести се Русима који у њима раде.

"То је веома корисно с обзиром на идеју да формирамо сличан центар у Москви", рекао је Медведев, и истако да његова намера није само да проучи како су ствари тамо организоване већ и да успостави билатералну сарадњу у домену високе технологије.

Сарадња САД и Русије у том подручју ће бити продуктивна, оценио је председник Русије, који такође подржава идеју о формирању руско-америчког тима за размену искуства у области високе технологије.

Гувернер Шварцнегер је изразио наду да ће данашња посета Медведева корпорацији "Циско" бити корисна и за Русију и за Калифорнију.

Руски председник и гувернер Калифорније су заједно присуствовали церемонији потписивања меморандума о сарадњи компаније "Ренова" са калифорнијским властима, којим се омогућује очување Калифорнијског националног парка Форт-Рос, јединственог споменика руском учешћу у освајању Америке 80 километара северно од Сан Франциска.

Широк спектар питања

Медведев ће после боравка у Калифорнији отпутовати у Вашингтон где ће сутра са америчким колегом Бараком Обамом разговарати о широком спектру питања, од контроле наоружања до унапређења трговинске и инвестиционе сарадње две земље.

Како је најављено у Москви, председници планирају да размотре ток процеса ратификације Споразума о ограничењу стратешког офанзивног наоружања, који су потписали 8. априла у Прагу.

На дневном реду разговора биће кључни међународни и регионални проблеми, укључујући иранско нуклеарно питање, стање на Корејском полуострву, Блиском истоку, у Киргизији и Авганистану.

Очекује се разговор о приступању Русије Светској трговинској организацији и могућем унапређењу руско-америчких трговинско-инвестиционих веза, с обзиром на постојање тзв. Џексон-Венковог амандмана, који отежава успостављање нормалних трговинских односа са Русијом.

Поред Сан Франциска и Вашингтона, Медведев ће током скоро једнонедељне америчке турнеје посетити и канадске градове Хантсвил и Торонто, где ће од 25. до 27. јуна учествовати у раду самита Групе осам и Групе 20.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи