Тек сваки стоти милијардер жена

На "Форбсовој" листи најбогатијих људи на свету налази се само 14 жена. Више од половине најбогатијих дама које располажу капиталом већим од милијарду долара су из Азије. Најбогатија Кинескиња Ву Јахун, чије је богатство процењено на 3,9 милијарди долара.

У друштву најбогатијих људи на планети је само 14 представница лепшег пола које су саме стекле богатство, показала је рејтинг листа милијардерки коју је објавио часопис "Форбс".

Међу женама које располажу капиталом већим од милијарду долара више од половине је из Азије, углавном Кине.

Друга карактеристика жена на "Форбсовој" листи је породични карактер бизниса - најмање пет пословних дама је бизнис покренуло заједно са супругом или братом.

Водећа позиција на листи најбогатијих бизнис-дама света припада Кинескињи Ву Јахун, чији је капитал процењен на 3,9 милијарди долара.

Своју каријеру милијардерке Ву Јахун је почела као инжењер, а сада се бави улагањем у некретнине. У мартовској глобалној листи милијардера "Форбс" је ову Кинескињу поставио на 232. место.

Друго место заузима Шпањолка Розалија Мера, власница ланца продавница "Зара", са имовином вредном 3,5 милијарди долара.

Руска предузетница Елена Батурина, супруга градоначелника Москве Јурија Лушкова, успела је да се међу 14 најбогатијих пословних дама света рангира на трећу позицију, са процењеним богатством од 2,9 милијарди долара.

Позната као суоснивач компанија "Интеко" и "Патриот", Лушкова је свој пут ка богатству почела као обична радница, наводи "Форбс".

Несумњиво најбогатија Рускиња се позиционирала испред Дорис Фишер власнице империје "Геп", брендова "Олд нејви" и "Банана рипаблик", Хиу Ли Хокен највећег акционара холдинга "Ренге", као и чувене америчке телевизијске водитељке Опре Винфтри чије је богатство "Форбс" проценио на по 2,4 милијарде долара.

И власница "Бенетона" међу најбогатијим

На седмом месту се налази Ђулијана Бенетон, власница бренда "Бенетон", са имовином процењеном на 2,1 милијарде долара.

Следе Кинескиње Чу Лам Ју, сувласница компаније "Хуабао Интернешенел" (2,1 милијарда), Чанг Ксин, инвеститорка у грађевински сектор, Јан Ченг "краљица папира" у Кини са 1,7 милијарди долара.

Бивша директорка "И беја" и кандидаткиња за гувернера Калифорније из републиканске странке Мег Витмен је на 11. месту са имовином вредном 1,3 милијарде долара.

Чен Лајва је од инвестиција у некретнине обезбедила богатсво од 1,1 милијарде, док је Леј Јуфанг своју имовину (1,1 милијарду долара) зарадила на тибетанској медицини.

На 14. позицији "Форбсовој" листи најбогатијих жена планете нашла се књижевница Џоан Роулинг, која је на серији романа о Харију Потеру и њиховој екранизацији зарадила милијарду долара.

Прошле године је на листи доларских милијардера било више од хиљаду, тачније 1.011 богаташа, чија се просечна статистичка имовина процењује на 3,5 милијарди долара.

За протеклих годину дана број учесника у рејтингу је повећан за више од 200, с тим што је богатство сваког у просеку увећано за 500 милиона долара.

Огромна већина листе припада мушкарцима, а само њих 665 своје богатство није наследило, већ стекло својим рукама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи