Москва: Испорука С-300 није под санкцијама

Кремљ сматра да испорука ракетних система С-300 Ирану не потпада под утицај нових санкција Савета безбедности УН Техерану. Демантији вести да Русија обуставља војно-техничку сарадњу са Ираном.

Испорука руских система противваздушне одбране С-300 не потпадају под утицај нове резолуције Савета безбедности УН о Ирану, изјавио је данас званични представник Министарства иностраних послова Русије Андреј Нестеренко.

"Будући да у јучерашњој резолуцији о Ирану постоје одредбе које се односе на одређене врсте наоружања, могу да кажем да средства ПВО, уз изузетак мобилних противавионских и противракетних система, нису обухваћени регистром УН о конвенционалном наоружању", рекао је Нестеренко, пренела је агенција РИА Новости.

Раније данас директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу Михаил Дмитријев рекао је Итар-Тасу да се Русија не сматра обавезаном резолуцијом СБ УН о Ирану у делу који се односи на испоруку система С-300 Ирану "и рад по том уговору тече".

Дмитријев је категорички демантовао вести појединих медија да Русија у потпуности обуставља војно-техничку сарадњу са Ираном.

"Оквири које установљава резолуција остављају велико поље за такву сарадњу", рекао је Дмитријев, додајући да се уведена ограничења односе само на офанзивно оружје.

Итар-Тас подсећа да је уговор о испоруци пет дивизијских система ПВО С-300 ПМУ-1 био закључен пре две године и да је, према изјавама званичника, "процењен на стотине милиона долара".

Испоруке још нису почеле, навела је руска државна агенција.

Министарство иностраних послова је саопштило да ће Москва предузети контрамере уколико руске компаније буду потпале под допунске једностране санкције неких земаља Ирану.

"Са забринутошћу пратимо изјаве које се односе на увођење 'екстериторијалних санкција', то јест, ограничених мера по сопственом законодавству према физичким и правним лицима трећих земаља", рекао је Нестеренко, додајући да ће због тога Русија "размишљати како да на њих реагује", уколико то буду руска физичка и правна лица.

Нестеренко није конкретно рекао које би руске компаније могле бити у питању у тој ситуацији и које земље су узрок забринутости Русије.

"Засад је преурањено о томе говорити", рекао је Нестеренко.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи