Дозвољена испорука помоћи Гази

Израел дозволио испоруку неких, до сада забрањених производа Палестинцима у Гази. Палестински званичници наводе да ће од сада бити дозвољена испорука бисквита, конзервираног воћа, бомбона и пене за бријање.

Власти Израела дозволиле су испоруку неких, до сада забрањених производа у блокирани Појас Газе, укључујући, џем, чипс и сокове, саопштили су палестински званичници. Овом потезу су претходиле оштре међународне осуде израелског упада на конвој бродова који су носили помоћ Палестинцима у Гази.

Један израелски званичник је рекао, међутим, да та одлука, објављена неколико сати пре састанка америчког председника Барака Обаме и палестинског председника Махмуда Абаса у Белој кући, нема везе са преузимањем контроле над конвојем, који је покушао да пробије блокаду Газе.

Њоме се само мало проширује листа добара који могу да уђу у појас Газе, констатује агенција АП и додаје да се та храна увелико кријумчарила из суседног Египта.

Палестински званичници са Западне обале прецизирали су да ће од сада бити дозвољена и испорука бисквита, конзервираног воћа, бонбона, као и пене за бријање.

Неће бити, међутим, дозвољено да се транспортује цемент, челик и други материјал потребан да се обнови подручје разрушено у тронедељној израелској офанзиви започетој крајем 2008. године.

Израел: Блокада неопходна

Израел тврди да је блокада неопходна како би се онемогућило снабдевање оружјем припадника исламистичког Хамаса који контролишу Појас Газе и противе се мировним напорима палестинског председника Махмуда Абаса вође ривалског Фатаха, који преговора посредством САД са Израелцима, подсећа Ројтерс.

УН упозоравају да је блокада изазвала хуманитарну кризу, што Израел пориче. Упад израелских морнаричких командоса 31. маја на највећи брод у конвоју, у коме је погинуло девет пропалестинских активиста, привукао је пажњу света на трогодишњу појачану блокаду Израела и Египта.

Египатски председник Хосни Мубарак је дан после тог инцидента наредио да се отвори граница с појасом Газе, а ове недеље је одлучено да ће бити отворена на неодређено време. Блокада је уништила, иначе, нарушену палестинску економију, онемогућила бројне послове и спречила обнову разрушених кућа.

Палестински званичник Раед Фатух, председавајући комитета који координише испоруку робе у појас Газе из Израела, рекао је да је нејасно да ли ће Хамас допустити да израелска пића и храна уђу у то подручје. Хамас за сада није коментарисао одлуку Израела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи