Кремљ штити Русе у Киргистану

Дмитриј Медведев издао наређење министру одбране Анатолију Серђукову да предузме мере како би заштитио безбедност руских грађана у Киргистану. Мере подразумевају шири аспект заштите руских интереса у тој земљи, саопштио портпарол Кремља.

Председник Русије Дмитриј Медведев издао је наређење руској војсци да заштити безбедност Руса у Киргистану. Наређење је уследило после вишедневног безакоња у Бишкеку, до којег су довели сукоби између припадника опозиције и присталица свргнутог председника Курманбека Бакијева.

"Председник Медведев је издао наређење министру одбране Анатолију Серђукову, да предузме мере како како би заштитио безбедност руских грађана у Киргистану", саопштио је портпарол Кремља и додао да ове мере подразумевају и шири аспект заштите руских интереса у тој земљи.

Русија има малу војну базу на северу Киргистана, у којој се налази око 500 чланова особља. И Сједињене Америчке Државе имају у Киргистану своју ваздушну базу, из које шаљу војнике у Авганистан.

У настојању да заустави насиље, прелазна влада Киргистана, ангажовала је 300 војника и полицајаца, како би зауставила неколико стотина наоружаних људи који су пљачкали куће Руса и Турака. Напади су изазвали талас етничког насиља.

У сукобима у селу Мајевка, надомак престонице Бишкека, јуче је погинуло петоро људи, док је 28 повређено. Око 160 људи је ухапшено због учествовања у немирима који су почели пре два дана, када је више од 1.000 етничких Киргиза покушало да одузме земљу у власништву етничких Турака.

Свргнути председник Киргистана Курманбек Бакијев је 7. априла побегао из Бишкека, после протеста, током којих су војници пуцали на демонстранте убивши најмање 83 људи. Бакијев је у четвртак потписао оставку и напустио земљу.

Прелазна влада тврди да је дозволила Бакијеву да напусти Киргистан, како би избегла грађански рат и примену силе на југу земље где свргнути председник још ужива велику подршку.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи