Бан Кимун тражи мање оружја

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун оценио да је свет превише наоружан, али да, истовремено, нема довољно средстава за развој. "На оружје се на глобалној равни троши преко хиљаду милијарди долара", изјавио Кимун.

На Генералној скупштини Уједињених нација одржана је дебата посвећена разоружању и глобалној безбедности, улози светске организације и изазовима са којима се суочава међународна заједница.

Бан Кимун је, говорећи пред 192 делегације држава чланица Уједињених нација, истакао да је свет тренутно превише наоружан и да за развој нема довољно средстава.

"На оружје се на глобалној равни троши преко хиљаду милијарди долара и та сума расте", изјавио је Бан.

Генерални секретар Уједињених нација сматра да рад на плану разоружања треба да се тиче како оружја за масовно уништавање, тако и регулисања конвенционалног наоружања.

"Мало оружја у погрешним рукама уништава људске животе, спречава мировне напоре, зауставља слање хуманитарне помоћи, олакшава илегалну трговину наркотицима и спречава инвестиције и развој", истакао је Бан.

Први човек светске организације рекао је да се приоритети морају променити како би се убрзаним разоружањем ослободили ресурси неопходни за борбу против климатских промена, за производњу хране.

На тај начин би се подстакло и остваривање Миленијумских циљева развоја, усвојених на светском самиту пре 10 година, међу којима су и смањење екстремног сиромаштва и глади, смртности мајки и новорођенчади, недостатак образовања и здравствене заштите.

Бан је навео и охрабрујуће трендове као што су прошлонедељни самит у Вашингтону и потписивање споразума о смањењу офанзивног стратешког наоружања између Америке и Русије у Прагу и додао да би требало наставити са тим замахом.

Договор Русије и Америке стварни напредак

У дебати су учествовали и руски и амерички амбасадор при светској организацији.

"Русија и Америка договориле су се о смањивању укупног броја својих нуклеарних бојевих глава за трећину и стратешког наоружања за половину", изјавио је Виталиј Ћуркин, руски амбасадор у УН.

Ћуркин је додао да то означава стварни напредак у процесу неширења нуклеарног наоружања.

"Споразум Америке и Русије показује нашу заједничку одлучност да будемо одговорни, глобални лидери и да испуњавамо своја обећања на основу члана 6. Споразума о неширењу нуклеарног оружја који говори о преговорима и конкретном напретку у правцу нуклеарног разоружања", рекла је Сузан Рајс, америчка амбасадорка у УН.

У мају ће у Уједињеним нацијама бити одржана конференција о Споразуму о неширењу нуклеарног оружја и други важни састанци у вези са контролом наоружања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи