Истрага против Бакијева

Против свргнутог председника Киргистана Курманбека Бакијева биће спроведена независна истрага о пуцњави на демонстранте у Бишкеку 7. априла, најавила лидерка привремене владе Отунбајева, оптуживши бившег председника да је земљу довео на ивицу грађанског рата.

Лидер привремене владе Киргистана Роза Отунбајева обећала је да ће спровести независну истрагу о пуцњави на демонстранте у Бишкеку 7. априла, када су погинуле најмање 84 особе. Она је поновила да свргнутом председнику Курманбеку Бакијеву мора да се суди.

"Бакијев не може да побегне од суђења. Не може да се сакрије ни у једној земљи на свету", изјавила је она Отунбајева, јавио је Ројтерс.

Она је оптужила Бакијева, који се после одласка из престонице склонио у своје родно место Тејит на југу, да је земљу довео на ивицу грађанског рата говорима које је протеклих неколико дана одржао у регионима Ош и Џалабад, наводи Итар Тас.

Привремена влада Киргистана саопштила је јуче да је Бакијев потписао оставку, пре него што се укрцао у авион и одлетео у Казахстан, и да је издала налог за хапшење његове браће против којих спроводи специјалну операцију хапшења на југу земље.

Џанибек Бакијев, шеф безбедности свргнутог председника, оптужен је да је издао наређење војницима да пуцају на демонстранте у престоници, 7. априла.

Рођаци Курманбека Бакијева, међу којима је и његов брат Ахмат, у месту Тејит у области Џалалабад предају оружје властима, наводи АП.

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев је током протеклог самита о нуклеарној безбедности у Вашингтону са америчким и руским председницима Бараком Обамом и Дмитријем Медведевом разговарао о мирном разрешењу ситуације у Киргистану, јавио је Итар-Тас.

Руска агенција наводи да је Медведев, током боравка у Бразилији на самиту групе БРИК, изјавио да је Русија спремна да обезбеди Киргистану хуманитарну помоћ, али да ће веће пројекте предузимати само са легитимном владом која ће са њима моћи да изађе на крај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи