Несрећа била неизбежна!

После анализа "црне кутије" авиона који се срушио код Смоленска у Русији, у којем је био председник Пољске Лех Качински, званичници те земље саопштили да су пилоти знали да ће се авион срушити.

Подаци из "црне кутије" авиона који се са председником Пољске Лехом Качињским срушио код Смоленска у Русији, показују да су пилоти знали да ће се авион срушити, саопштили су пољски званичници.

Пољски државни тужилац Анџеј Серемет изјавио је да је јасно да су пилоти знали да је несрећа била неизбежна, пошто је авион ударио у крошње дрвећа, пренео је Би-Би-Си.

"Посада је била свесна неизбежности предстојеће катастрофе, зато што се авион тресао када су крила авиона ударила у дрвеће, што смо сигурни да се десило", рекао је Сермент.

Портпарол пољског тужиоца Јержи Артимиак рекао је да је једна од три "црне кутије" враћена у Пољску, док су друге две испитују у Москви.

Пољски војни тужилац Жбигњев Жепа изјавио је да су последње секунде снимака "биле драматичне", али није дао детаље.

Руски извор навео је да су снимци из "црних кутија" показали да на пилоте нико од путника није вршио притисак да преузму ризик и слете у условима велике магле и слабе видљивости.

Неименовани извор близак истрази у Москви изјавио је јуче руској новинској агенцији "Интерфакс" да нису нађени никакви докази да је "било ко од високих званичника у авиону приморао пилоте да слете близу Смоленска".

Узрок несреће грешка пилота 

Према његовим речима, анализе, углавном података из "црних кутија", показују да је узрок несреће била грешка пилота.

Главни пољски војни тужилац Кшиштоф Парулски одбацио је руски извештај као спекулацију и нагласио да је још рано доносити било какве закључке, јер је истрага и даље у току.

Према првим информацијама пилоти су игнорисали упозорења контролора авиосаобраћаја у Смоленску да преусмере авион на неки други аеродром.

Председник Пољске, његова супруга Марија и део државног врха те земље, били су међу 96 жртава авионске несреће код Смоленска, где су се упутили да би присуствовали обележавању 70. годишњице масакра више хиљада Пољака у Катинској шуми.

Из Русије су прво послата тела председника и прве даме Пољске, а јуче је у Варшаву војним авоном пренето још 35 тела жртава, међу којима последњег председника Пољске у егзилу Ришарда Качоровског.

До сада је у Пољску допремељено 67 од 97 тела жртава.

Председник и његова супруга биће сахрањени у недељу у катедрали Вавел на истоименом брду у Кракову, а дан раније биће одржана церемонија последњег опроштаја од свих настрадалих.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи