Серија експлозија у Ираку

Најмање 49 особа погинуло, а повређено више од 160 у серији нових експлозија у стамбеним зградама у Багдаду.

Најмање пет разорних бомби погодило је стамбене зграде широм Багдада, а шеста је експлодирала на пијаци, усмртивши најмање 49 и ранивши више од 160 људи.

Према речима портпарола градског командног центра, генерала Касима ал-Мусавија, нападачи су користили бомбе ручне израде и један аутомобил-бомбу.

Мусави је рекао да је било најмање седам експлозија, док америчка амбасада у Багдаду тврди да је било пет експлозија.

Мусави је за ове нападе оптужио припаднике Ал Каиде у Ираку и саопштио да је Ирак "објавио рат терористима".

Према његовим речима, углавном су погођене двоспратнице, али да је зграда дигнута у ваздух у центру града била петоспратница.

У експлозијама су разорена три стамбена комплекса, а најмање један од напада догодио се у близини министарства културе, рекао је портпарола градског командног центра.

Експлозије су се догодиле у квартовима Шула и Чукок у северозападном делу Багдада, подручјима у југозападном делу престонице и кварту Алави, у центру града.

У три експлозије у близини амбасада Ирана, Египта и Немачке у недељу је убијена 41 особа, а рањено је више од 200 људи. У петак су наоружани нападачи у селу јужно од Багдада убили 24 особе.

Насиље је интензивирано после парламентарних избора 7. маја, након којих ниједна партија нема могућност да самостално формира владу.

Коалиција "Иракија" Ијада Алавија освојила је, према објављеним резултатима, два места више у парламенту од "Правне државе" премијера Нурија ал-Маликија.