Читај ми!

Италија законом забранила сурогат материнство својим грађанима и у иностранству

Италијански Сенат је са 84 гласа за и 58 гласова против, изгласао Закон о забрани "трудноће за друге особе" за своје државњане у иностранству. У Италији је сурогат материнство које се обавља у земљи илегално од 2004. године.

Мера коју је предложила Каролина Варки из странке Италијанска браћа и коју је Дом посланика (доњи дом парламента)  већ одобрио 26. јула прошле године, одлуком Сената постаје закон.

Италијански парламент само је изменио члан закона из 2004.године (норме које се тичу медицински потпомогнуте оплодње) како би се кажњавање два кривична дела (продаја јајних ћелија, ембриона и сурогат материнство) проширила и на италијанске држављане у иностранству.

Предвиђена казна је затвор до две године и новчана казна од милион евра.

"Трудноћа за друге"

Трудноћа за друге познатија као "сурогат материнство" или "изнајмљена материца" је облик потпомогнуте оплодње у којој трудноћу одржава трећа особа у име оних који не могу да имају децу из медицинских разлога или је реч о два мушкарца.

Овом методом се највише користе хетеро парови а много мање хомосексуалци.

Та пракса може бити економског карактера када жена која је трудна за то тражи новчану накнаду или то чини из алтруистичких разлога (када добија новац само за одређене трошкове и легална је у многим земљама са правилима који се доста разликују.

У Италији је трудноћа за друге илегална од 2004. године а нови закон има само један члан у коме стоји да уколико се трудноћа за друге обави у иностранству да се италијански држављани кажњавају по закону.

Премијерка Мелони: "Живот није роба"

"Са коначним одобрењем Сената, норма којом је изнајмљивање материце универзални злочин, постаје закон. Ради се о здраворазумској одлуци против тога да се женско тело третира као роба а самим тим и деца. Људски живот нема цену и није "роба за размену", написала је премијерка Италије Ђорђа Мелони на свом налогу на платформи Икс.

Посланици опозиције, који су углавном гласали против, током расправе оценили су закон као бескористан, противуставан, против деце и родитеља који припадају ЛГБТ+ породицама и као и да припада средњем веку.

четвртак, 17. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи