Читај ми!

Политико: На иранском списку за одстрел поред Доналда Трампа још десетак његових бивших сарадника

Иран је отворено претио убиством Трампу и његовим националним стратезима од јануара 2020. године, када је тадашњи председник САД наредио напад дроном у којем је убијен најмоћнији ирански генерал Касем Сулејмани. На иранском списку за одстрел, поред републиканског председничког кандидата Доналда Трампа, наводно се налази и десетак његових бивших сарадника и генерала, објавио је данас Политико.

Амерички обавештајни кругови обавестили су Трампов изборни штаб прошлог месеца о иранским претњама убиством бившем председнику, а из његовог предизборног штаба су навели да су упозорени да је претња "појачана протеклих неколико месеци".

За сада нема доказа да су покушаји атентата на Трампа током овог лета повезани са Техераном, наводи Политико.

Високи званичник министарства правосуђа Мет Олсен каже да су претње изузетно забрињавајуће јер је Иран јасно ставио до знања да је решен да се освети бившим америчким званичницима због Сулејманијеве смрти.

Влада САД је некима од званичника којима су упућене претње пружила заштиту, док другима није.

Колико кошта заштита званичника федерални владу?

Саговорници Политика истичу да су претње убиством врло конкретне и пооштрене последњих месеци, као и да Еф-Би-Ај упућује лична упозорења угроженим званичницима на нове претње. Многи од њих истичу да америчка влада још није нашла начин да заштити све оне који су изложени ризику, што Техерану отвара могућност да оствари своје претње.

"Одређен број људи, који није велики али би могао бити мета претњи, није добио готово никакву подршку или заштиту", рекла је бивша саветница за националну безбедност сенатора из Јуте Мита Ромнија, Меган Рајс.

Заштита неких бивших званичника, које Иран наводно жели да убије, већ кошта федералну владу око 150 милиона долара годишње.

Бивши званичници Савета за националну безбедност, од којих су неки, како се верује, на списку Ирана, препуштени су себи у великој мери, додаје се. Званичници сматрају да Тајна служба, пошто су радили за Белу кућу, треба да им пружи заштиту. Неки од тих званичника сада троше стотине хиљада долара годишње на своју безбедност, а Тајна служба је одбила да коментарише ове наводе, истиче Политико.

Портпарол Савета за националну безбедност Шон Савет рекао је да администрација председника Џозефа Бајдена сматра иранске претње као безбедносно питање од највећег приоритета.

Ратни чин

Он је додао да ће Иран бити суочен са "озбиљним последицама" ако нападне било ког америчког грађанина, укључујући бивше владине званичнике. Републикански члан Обавештајног комитета Представничког дома Конреса, Џим Хајмс, наводи да би САД такав напад сматрале за ратни чин.

"Не знам како бисмо на то одговорили, али то не би био пријатан дан за ирански режим", поручио је он. Иако неки од саговорника Политика доводе у питање могућност Ирана да спроведе софистициране нападе на добро чуване појединце унутар САД, они истовремено указују да постоје готово стални напори Ирана да надзиру и прате неке бивше званичнике, и то не само путем интернета.

Ти напори укључују и иранска настојања да дођу до распореда планираних путовања ових званичника, као и да сазнају њихове свакодневне рутине и навике.

Већина званичника који имају заштиту владе радили су у министарствима одбране и Стејт департменту. Законодавци су недавно издвојили 40 милиона долара за Стејт департмент како би могао да заштити Мајка Помпеа, некадашњег државног секретара и специјалног представника Стејт департмента за Иран, Брајана Хука.

Портпаролка Пентагона, Су Гоу, изјавила је да министарство одбране не објављује детаље везане за безбедносне мере заштите садашњих или бивших званичника. Међу истакнутим Трамповим сарадницима који су наводно примили претње су и његови бивши саветници за националну безбедност Џон Болтон и Роберт О’Брајен.

субота, 12. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи