Читај ми!

Бизнис с дрогом каптагон вредан милијарде, производња и трговина све чешће се обавља преко Немачке

Високо профитабилна трговина психостимулативном дрогом каптагон (фенетилин) све се чешће одвија преко Немачке. Притом Немачка није више само транзитна земља. И у њој се појачано производе те таблете.

За психостимулативну дрогу каптагон су до пре неколико година знали само инсајдери у полицији, тајним службама или међународним истраживачким институтима. Мала таблета с упечатљиво утиснутим дуплим словом "Ц“ у међувремену је постала синоним за један од најпрофитабилнијих послова у међународној трговини дрогом: јефтина у производњи, скупа на улици. Јер, основни састојци, амфетамин и кофеин, коштају само неколико центи за једну пилулу.

Каптагон – омиљен међу Арапима

Та таблета посебно је тражена у арапском поднебљу. На улицама Ријада, Џеде или Дубаија она данас кошта између 15 и 20 долара по комаду. Те пилуле се у тонама допремају у тај регион, а профит од њих је огроман. Производња стотину килограма каптагона кошта око 50.000 евра, а њихова продаја на улици доноси више од осам милиона евра.

Трговина том дрогом у међувремену се одвија и преко Немачке и зато се она појављује као тема у све више полицијских станица. Истраживачки тим новинара из више немачких редакција две године је истраживао на тему каптагона и дилерске улоге у Немачкој. У својим истраживањима дошли су до закључка да ће трговина каптагоном и његова производња наредних година постати озбиљан проблем за Немачку и Европу.

Много тога је непознато

Луц Прајслер један је од оних који се у немачком Савезном уреду за криминал (БКА) бави истрагама о кријумчарењу те дроге. Притом је само "десет одсто онога што ми знамо ’светло поље’, остатак је ’тамно поље’“, сликовито каже полицајац. Другим речима, 90 одсто трговине том дрогом полиција не успева да открије. То би могла да буде огромна количина, с обзиром на то да су цариници и полиција у протекле две године запленили око 1,2 тоне каптагона у Немачкој. А то је оних тих десет одсто о којима говори Прајслер.

Притом Немачка није више само транзитна земља за ту дрогу, већ се она у Немачкој и производи. Протеклог лета БКА је открио једну производњу каптагона у Регензбургу. Састојци су били из Холандије, као и машина за прављење таблета.

Бизнис са том дрогом одвија се на међународном нивоу и, како су показала новинарска истраживања, комплексно је умрежен. Притом су у Немачкој за то "задужени“ пре свега сиријски дилери, који се међусобно познају, наводи истраживачки тим.

Новинарима је притом упало у око да, иако се широм Немачке заплењују огромне количине каптагона, полицијске истраге и судски процеси фокусирани су на регионалне нивое, тако да готово уопште нема истрага о мрежи или мрежама које се иза тога крију.

Конзумација у Немачкој велика непознаница

Антонио Хабард је бивши агент америчке Агенције за сузбијање дрога, ДЕА и 25 година је радио на терену, између осталог у Колумбији, Авганистану и у афричким земљама. О Немачкој каже: "Ниједна транзитна земља неће остати само транзитна.“

Хабард је уверен да криминалци део дроге која пролази кроз Немачку задржавају у тој земљи и продају је на тржишту. То немачки Уред за криминал није потврдио. До сада није уочено такво тржиште у Немачкој, наводи службеник БКС Прајслер. Хабард је, међутим, песимиста: "Све земље би требало да забрине успон каптагона.“

Новинарском истраживачком тиму пошло је за руком да разговара с једним кријумчарем каптагона у Немачкој. Он тврди да су му његови људи из сиријских и либанских каптагон-картела рекли да би из тог подручја убудуће требало да у Европу буде транспортован само прах, а да би затим таблете требало да се производе и продају у Европи.

Стручњаци у међувремену процењују да прах за производњу каптагона не стиже више само из Сирије и Либана, већ и из лабораторија у Холандији и Немачкој. Њихове процене су да картели тако настоје да постану независни од владајућих система у тим државама, рецимо од клана сиријског председника Башара ел Асада.

Милијарде вредни профити за Асада и Хезболах

Асадов режим, према тим проценама, годишње заради и до 50 милијарди долара на трговини каптагоном. И либански Хезболах укључен је у бизнис с том дрогом. То је новац који картели не би морали да плаћају уколико би производњу пребацили у земље попут Немачке.

У међувремену су немачке безбедносне власти увиделе да своје истраге морају да умреже на нивоу читаве државе. БКА је потврдио да је пре неколико месеци одржан радни састанак истражитеља БКА, покрајинских полицијских управа и тужилаштава како би се расправљало о проблему каптагона. Службеник БКА Прајслер истиче да би власти морале да делују: "Мислим да ће нас тема каптагона дуже време заокупљати.“

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи