Читај ми!

Љиљана Смајловић: Атентатор на Трампа позивао на нуклеарни рат против Русије

Бивши председник САД и кандидат републиканаца на предстојећим председничким изборима Доналд Трaмп је преживао још један атентат, једва два месеца од како је за длаку избегао метак на митингу у Пенсилванији. Колумнисткиња "Недељника" Љиљана Смајловић наводи да је Рајан Весли Рут био познат многима у Вашингтону, покушавао је да прикупи плаћенике за рат у Украјини, говорио негативно о Доналду Трампу и позивао на нуклеарни рат против Русије.

Стрелац са пушком вребао је Доналда Трампа из жбуња око голф терена на његовом имању на Флориди, удаљен не више од 450 метара. Атентатор је ухваћен и предао се без отпора.

Колумнисткиња Недељника Љиљана Смајловић каже за РТС да је атентатор Рајан Весли Рут био веома познат многима у Вашингтону.

Наводи да је Рут прикупљао плаћенике за Украјину и да је написао и књигу у којој позива на антентат на Путина и нуклеарни рат против Русије а говорио је о Трампу као 'ретардираном безумнику'".

"Њега је интервјуисало много медија. Агитовао и прикупљао плаћенике за борбу у Украјини. Објавио књигу 'Рат који се не може добити' у којој позива на атентат на Владимира Путина и да Американци треба да започну нуклеарни рат против Русије", каже Смајловићева

"У књизи каже да је Трамп 'дебилан, ретардиран и безумник'. Тај човек је интервјуисан за Њујорк тајмс, на већини телевизија, састајао се са Хелсиншком комисијом Конгреса САД, делио је ратнохушкачка уверења многих људи у Вашингтону", додаје Смајловићева.

Романтизација милитантног појединца

Иако, како каже, да сада изгледа као неки усамљени стрелац, Вашингтон пост пише о Руту као човеку "донкихотовске прошлости.“

"У литератури и у популарној митологији, у лику Дон Кихота има нешто узвишено и романтично, нема ничег негативног. Тако да се поставља питање зашто републикански кандидат није боље штићен", додаје Смајловићева.

"Све ово чему сада говоримо причало се и после првог атентата на Трампа а објашњење америчке администрације је било, да је сада председник, био би много боље заштићен, али је само кандидат за председника", констатује колумнисткиња Недељника.

Такође, Смајловићева указује на то како је тешко схватити како је нападач могао да зна да ће Трамп баш тог дана да се пробуди и каже, "а сад бих волео да мало играм голф".

Истиче да су у случају претходног атентата данима знало унапред где и када ће скуп бити одржан.

Описујући политичку атмсоферу у САД, Смајловићева каже се политички противници називају "Хитлером, диктатором, фашистом".

"И у Америци се о Трампу из Беле куће говори као човеку који представља фундаменталну опасност по демократију. И код овог атентатора сам нашла да је он и по друштвеним мрежама и свуда говорио да се ово мора зауставити, и да је америчка демократија под знаком питања", додаје Смајловићева.

Смајловићева каже и да Скај њуз у првом коментару пише да историја упозорава да је покушај убиства исто што и трајни подстицај на убиство.

Напомиње да се може очекивати нови покушај убиства Трампа. "То се говори на свим америчким телевизијама. Овакве ствари изазивају појаву имитатора. Ми смо то видели са нашом несрећом, са нашом трагедијом у Рибникару", наглашава Смајловићева.

"Дакле, 48 сати након неког оваквог догађаја обично неко покуша нешто друго, а чак и ако не покуша, размишља о томе."

Апсолутна поларизација друштва

Истиче да је поларазација друштва у САД већа него овде. Земља је потпуно подељена 50-50. "Не ради се о тихој већини и некој радикалној мањини, већ су стране страховито супротстављене."

"Од претходног покушаја убиства, задња два месеца, Трамп јавно није називан Хитлером. Кад користите реч Хитлер, то је човек кога је требало зауставити пре него што дошао на власт. Кад неког зовете Хитлером, то је скоро као да кажете треба на њега на време извршити атентат", објашњава Љиљана Смајловић.

Тиме се, како каже, благо речено врши дехуманизација. "Кад означавате некога као највећу опасност у историји човечанства и то слуша опасан појединац, он себи каже 'па чекај, ако не могу други да предузму нешто, могу ја да покушам'".

Смајловићева наводи да се још се не зна за кога је Рајан Весли Рут гласао на претходним изборима али се поуздано зна да је гласао као демократа. Да бисте у Америци гласали морате да се региструјете. На последњим изборима, гласао је као регистровани демократа, објашњава Смајловићева.

На питање да ли ће овај догађај помоћи Доналду Трампу да се врати у Белу кућу сматра да ће ићи у корист шанси некадашњег председника САД да освоји други мандат.

Цело гостовање Љиљане Смајловић можете погледати у видеу на почетку текста

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи