Најважнији меч од 90 минута – дебата Камале Харис и Доналда Трампа

Дебата републиканског и демократског председничког кандидата - Доналда Трампа и Камале Харис одржава се у Националном уставном центру у Филаделфији. Ово би могао да буде кључни тренутак у кампањи за председничке изборе у САД у новембру.

Најважнији меч од 90 минута – дебата Камале Харис и Доналда Трампа Најважнији меч од 90 минута – дебата Камале Харис и Доналда Трампа

Двоје кандидата који се како пишу поједини медији никада нису упознали, нити разговарали телефоном, срешће се вечерас у 21 час по локалном времену, у вероватно јединој дебати у кампањи.

За Камалу Харис се прича да је умешна у дебатама, али је Доналд Трамп показао у председничким сучељавањима  2016. и 2020. године да је тежак ривал.

Ово је формално прва, али практично друга дебата у 2024. години. Прва је одржана у јуну између Доналда Трампа и  Џоа Бајдена, али пре него што је актуелни председник одлучио да се повуче из изборне трке.

Десетине милиона Американаца прати сусрет двоје председничких кандидата који би требало да укрсте аргументе и ставове 90 минута. Одговарају на питања која постављају двоје водитеља Еј-Би-Си њуза Дејвид Мјур и Линзи Дејвис.

Током дебате од 90 минута предвиђене су две рекламне паузе.

Место на подијуму и редослед завршних речи кандидата одређен је бацањем новчића виртуелно 3. септембра.

Трамп је победио у бацању новчића и он ће дати последњу изјаву, док је Харис изабрала десну позицију на подијуму из угла гледаоца.

Правила уласка на подијум

Правила подразумевају да кандидати улазе по представљању са супротних страна бине, а прва ће бити представљена актуелна партија на власти, односно Демократска странка.

Нема уводних изјава, завршне речи ће трајати два минута по кандидату, док су реквизити и унапред написане белешке забрањени.

Ниједна тема или питања се неће делити унапред са изборним тимовима и кандидатима, а Харисовој и Трампу ће бити обезбеђена оловка, блок папира и флаша воде.

Кандидати ће имати два минута за одговор на питање, два минута за противаргумент противнику и један додатни минут за накнадне активности, појашњења или одговоре.

Без упада у реч

Микрофони ће бити укључени само кандидату чији је ред да говори и за то време су утишани за другог кандидата.

Кандидатима неће моћи да постављају питања једни другима, што ће једино бити дозвољено модераторима дебате.

Особље кампање не сме да комуницира са кандидатима током рекламних пауза и у сали неће бити публике.

Задатак модератора је и да осигура да кандидати поштују добијено време и пристојну дискусију.

Изједначен рејтинг уочи дебате

Испитивања јавног мњења на националном нивоу показују да је рејтинг кандидата готово изједначен.

Анкета Њујорк тајмса и Сиена колеџа која је јуче објављена, показала је да Трамп води са 48 према 47 одсто на националном нивоу, иако су новине показале да је Харис у просеку испред у више анкета у три кључне државе - Висконсину, Мичигену и Пенсилванији, а да је  изједначена подршка кандидатима у остале четири кључне државе - Аризони, Џорџији, Невади и Северној Каролини.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару