Лидер опозиције Венецуеле Едмундо Гонзалес добио азил у Шпанији и напустио земљу

Бивши председнички кандидат венецуеланске опозиције Едмундо Гонзалес, напустио је ту јужноамеричку земљу и добио азил у Шпанији, саопштила је данас потпредседница Венецуеле Делси Родригес. Родригес каже да су одлучили да Гонзалесу "омогуће безбедан излазак из земље ради обнове политичког мира и спокоја у земљи".

Потпредседница Венецуеле Делси Родригес је у објави на Инстаграму саопштила да је Гонзалес, који у јавности није виђен од избора у јулу, током протеклих дана потражио уточиште у амбасади Шпаније у Каракасу.

Она је рекла да је Влада одлучила да Гонзалесу омогући безбедан излазак из земље ради обнове ''политичког мира и спокоја у земљи“, преноси АП.

Та одлука је уследила после захтева државног тужиоца Тарека Вилијама Саба, савезника актуелног председника Николаса Мадура, за хапшење Гонзалеса, након што се опозиционар три пута није појавио пред судом због наводне изборне саботаже.

После јулских избора и Мадуро и Гонзалес прогласили победу

Гонзалес је постао кандидат опозиције након што је лидерки Марији Корини Мачадо забрањено да се кандидује. После избора крајем јула, и опозиција и Мадуро су прогласили изборну победу, а већина западних влада и даље није признала победу актуелног председника. Венецуеланска опозиција и западне владе позвале су Мадура да објави детаље изборних резултата.

Збирне изборне листе које су прикупили опозициони волонтери са више од две трец́ине електронских гласачких машина показују да је Гонзалес победио и освојио дупло више гласова од Мадура.

Стручњаци Уједињених нација и Картер центра, који су на позив Мадурове владе посматрали изборе, утврдили су да резултати које су објавиле изборне власти нису кредибилне.

Мадуро помера Божић

За то време, венецуелански председник Николас Мадуро изјавио је да ће се Божић у тој земљи ове године прославити 1. октобра из, како је навео, захвалности народу Венецуеле, преноси Гардијан.

Мадуро је изјавио да ће Божић у тој земљи ове године бити прослављен 1. октобра из, како је навео, захвалности народу Венецуеле. Венецуеланска бискупска конференција критиковала је ову најаву, упозоривши да се празник "не сме користити за политичке или пропагандне циљеве".

Ни грађани нису одушевљени председниковом најавом иако то није први пут.

Од смрти бившег председника Уга Чавеса 2013. године у неколико наврата Мадуро је померио божићне прославе.

Како пише британски лист, циљ померања датума Божића је скретање пажње са политичке кризе у коју је Венецуела запала након избора у јулу, после којих су победу прогласили и Мадуро и опозициони кандидат Едмундо Гонзалес који има подршку САД.

Блумберг је у понедељак известио да ће САД ускоро објавити појединачне санкције против 15 високих административних личности због њиховог наводног ометања ''одржавања слободних и фер председничких избора“. 

У Венецуели је од јула убијено више од 20 људи, а више од 1.700 ухапшено.

недеља, 08. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару