Читај ми!

Објављен списак кривичних дела за која Француска терети Павелa Дуровa – огласио се и Макрон

Након хапшења оснивача "Телеграма" Павела Дурова, француско тужилаштво објавило је списак од 12 кривичних дела која му се стављају на терет, међу којима је и саучесништво у поседовању фотографија малолетника са педо-порнографским садржајем. Дурову је, такође, тужилаштво и званично продужило притвор до среде. Француски председник Емануел Макрон одбацио је да је хапшење Дурова политичка одлука, већ да је резултат судске истраге.

На списку кривичних дела за која се Павел Дуров, коме је званичмп продужен притвор до среде након хапшења на аеродрому, терети су саучесништво у поседовању фотографија малолетника са педо-порнографским садржајем, те у набавци, транспорту, поседовању, понуди или продаји дрога, као и саучесништво у превари организоване банде.

Француско правосуђе се интересује за друштвену мрежу Телеграм због недостатка модерације и акција за сузбијање трговине дрогом на тој платформи, али и због спречавања ширења садржаја педофилског карактера.

Правосудне власти, такође, истражују у оквиру овог правног поступка оптужбе за "одбијања на захтев надлежних власти комуникације информација или докумената неопходних за реализацију и коришћење пресретања дозвољених законом".

Ова оптужба одражава бројне критике упућене Телеграму због тога што редовно одбија да сарађује са властима земаља у којима је апликација доступна.

"Француска посвећена слободи говора"

Поводом хапшења Дурова, огласио се и француски председник Емануел Макрон који је навео да се његово хапшењена тлу Француске догодило у оквиру судске истраге која је у току, истакавши ни на који начин није било резултат политичке одлуке. 

"На судијама је да одлуче о овом питању", навео је Макрон на платформи Икс, напомињући да је на правосуђу да, уз пуну независност, спроводи закон.  

Макрон је рекао да су се појавиле лажне информације након хапшења Дурова, истичући да је Француска дубоко посвећена слободи говора и да ће тако бити и убудуће.

"У правној држави, слободе се подржавају у законском оквиру, како на друштвеним мрежама, тако и у стварном животу, како би се заштитили грађани и поштовала њихова основна права", навео је Макрон.

Оснивач Телеграма, који има француско држављанство, задржан је у суботу увече на париском аеродрому Бурже непосредно након изласка из приватног авиона којим је долетео из Азербејџана.

Према писању локалних медија, француско правосуђе сматра да је Дуров умешан у бројна кривична дела и могао би да се суочи са оптужбама за тероризам, трговину дрогом, превару и прање новца.

Према речима француског новинара Сирила Амурског, овом бизнисмену прети казна до 20 година затвора.

понедељак, 26. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару