Читај ми!

Моћ италијанског пасоша – са њим је без бирократских заврзлама могуће ући у 192 земље

Италијани су међу "најслободнијим путницима на свету" – могу без рестрикција и бирократских процедура да путују широм света. Без визе могу да посете 192 од укупно 212 земаља, резултати су истраживања италијанског туроператора Vamonos Vacanzе. Са друге стране, британска компанија Henley and Partners која сваке године објављује индекс "најјачих и најслабијих" пасоша – Италију ставља на друго место, после Сингапура.

Италијански тоуроператор Vamonos Vacanzе урадио је истраживање у које су укључене 193 земље чланице УН, те Ватикан, Палестина и Суверени Војни Малтешки Ред, као и 16 једнострано признатих земаља, попут Косова и Тајвана.

Особе са италијанским пасошем, односи држављани Италије, могу да путују у 90 одсто земаља без посебних формалности, у 44 земље је могуће тражити визу по уласку у ту земљу, док је за осам земаља потребна такозвана "ета" (electronic travel authorization), показује истраживање.

Италијани визу треба да траже за само 22 земље, што њихов пасош чини "најмоћнијим на свету" за шта су заслужни и Јапан, Монголина, Ђибути и Суринам који су недавно за њих укинули визу.

Привилегије и бирократија

Истовремено, земље попут Уганде, Етипије, Папуа Нова Гвинеја увеле су ове године визу за Италијане, али то није утицало на моћ њиховог пасоша.

Британска консултантска компанија Henley and Partners од 2006. године објављује Passport Index који показује које су земље најпривелегованије када су у питањи путовања без многих бирократских перипетија.

Италија је на другом месту – без визе њени држављани могу да посети 192 земље, после Сингапура чији држављани могу да посете три земље више (укупно 195 земаља), према тој компаније.

Њихово истраживање се односи на 226 географских зона, базирајући се на подацима ИАТА (International Air Transport Association).

Но, и према истраживању италијанског туроператора и британске компаније, на другом месту се налазе и Јапан, Немачка, Француска и Шпанија са 192 земаља у које је могуће ући без визе, док су на три последња места Авганистан са 26 земаља, Сирија 28 и Ирак са 31. земљом.

Какав је српски пасош

Израел, преноси Rai News, налази се у компликованој ситуацији јер његов пасош није признат у Алжиру, Саудијској Арабији, Бангладешу, Брунејима, Уједињеним Арапским Њмиратима, Џибутију, Ирану, Ираку, Кувајту, Либану, Либији, Малезији, Пакистану, Сирији, Сомалији, Судану и Јемену.

Седам од ових земаља не прихватају ни пасоше у којима се налази виза за Израел, те тако ни Италијани који су путовали у Израел не могу да посете Саудијску Арабију, Иран, Кувајт, Либан, Либију, Сирију, Судан и Јемен.

Србија се према индексу британске компани Henley, налази на 34. месту јер без визе може да се путује у 140 земаља.

Држављани Словеније без тог документа не могу да иду у 184 земље, Хрватске у 183, Црне Горе и Северне Македоније по 128, а Босне и Херцеговине у 123.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару