Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Ројтерс: Сутра у Дохи преговори о примирју у Гази; Хамас: Нећемо учествовати

Сукоб Израела и Хамаса – 313. дан. Израелска војска ушла је у градове Тубас и Тамун на северу Западне обале и у току су сукоби са локалним становништвом у којима је погинуло најмање четворо Палестинаца. ИДФ тврди да је погодио више од 40 локација широм Газе, док се жестоке борбе воде у Рафи и Кан Јунису, где је погинуло деветоро цивила. Хамас одбија да учествује у сутрашњим преговорима о прекиду ватре. У међувремену, трају наизменични напади Хезболаха и израелске војске.

Ројтерс: Сутра у Дохи преговори о примирју у Гази; Хамас: Нећемо учествовати Ројтерс: Сутра у Дохи преговори о примирју у Гази; Хамас: Нећемо учествовати

Сукоб Израела и Хамаса – 313. дан. У израелским нападима на Појас Газе у последња 24 сата убијено је 19 Палестинаца, укључујући четири жене и седморо деце, саопштили су палестински медицински званичници.

Најјачи напади су се догодили у Кан Јунису, Деир ел Балаху у централној Гази, као и на више локација у јужном делу Газе.

Реаговао је Хамас и у знак одмазде испалио две ракете на Тел Авив. Према извештајима из Израела, није било жртава, а једна од ракета пала је у море код Тел Авива.

Израелска војска, са друге стране, тврди да је гађала положаје Хамаса. Наводи да је у последња 24 сата убила око 100 палестинских милитаната у Рафи на југу Газе.

Нешто северније, у пограничном подручју Либана и Израела, појачава се напетост. Две особе су убијене у нападу израелске беспилотне летелице на возило у граду Барахиту, у јужном Либану, саопштили су либански званичници. ИДФ је потврдио напад и навео је да су мета били припадници такозване јединице Хезболаховог Јужног фронта, регионалне команде терористичке групе у јужном Либану.

Док се регион Блиског истока припрема за најављену одмазду званичног Техерана против Израела због прошломесечног убиства лидера Хамаса Исмаила Ханијеа на иранској територији, Иран спроводи војну вежбу на северу земље, пренела је новинска агенција Мер.

Вежба се одржава у провинцији Гилан на обали Каспијског мора с циљем да се побољша одбрамбена спремност иранске морнарице.

Због претње разбуктавања "пожара" у региону, Француска, Немачка и Уједињено Краљевство су позвале зараћене стране да се без одлагања склопи споразум.

Реаговала је и Бела кућа, саопштила је да дели забринутост Израела у вези са могућим нападом Ирана у наредним данима, указујући на повећан број америчких снага у региону, док је државни секретар Ентони Блинкен одложио посету Блиском истоку.

Руски председник Владимир Путин је, током састанка са палестинским колегом Махмудом Абасом у Москви, поручио да Русија остаје посвећена стварању независне Палестине.

среда, 14. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару