Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Хезболах лансирао више од 30 ракета на север Израела; Израелски ратни авиони пробили звучни зид изнад Бејрута

Сукоб Израела и Хамаса – 305. дан. Палестинска група Хамас именовала је за свог новог вођу Јахју Синвара. Израел позвао на Синвару "брзу елиминацију". Саопштио је и да је у ваздушном удару убијен официр Хамаса задужен за кријумчарење оружја. Хезболах је лансирао више од 30 ракета на север Израела. Бејрут у ниском лету надлећу израелски ратни авиони, пробијен је звучни зид, тврде очевици. Либански шеф дипломатије каже да власти покушавају да спрече "одговор Хезболаха који би започео шири рат". Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ упозорава да је Блиски исток на "ивици рата непознатих размера". Нереди у војној бази у Тел Авиву, ученици верске школе протестују против регрутације.

Хезболах лансирао више од 30 ракета на север Израела; Израелски ратни авиони пробили звучни зид изнад Бејрута Хезболах лансирао више од 30 ракета на север Израела; Израелски ратни авиони пробили звучни зид изнад Бејрута

Сукоб Израела и Хамаса – 305. дан. У израелским нападима на Појас Газе у последња 24 сата убијено је 40 Палестинаца. 

Становници Кан Јуниса тврде да су израелски војници у више наврата прекопали гробове на гробљу Бани Сухаила у тој палестинској енклави.

Израелска војска тврди да је гробље прекопано како би био пронађен и уништен тунел у којем се налази командни центар Хамаса.

Нове тензије и на Западној обали, где је израелска војска извела рације. Повређена су два Палестинца.

Нешто северније, у пограничном подручју Либана и Израела појачава се напетост. Хезболах је лансирао неколико дронова из Либана, док су им Израелци уништили складиште оружја на југу земље. По савету влада бројних држава, Либан напуштају страни држављани.

Ваздухопловна база Аин ел Асад на западу Ирака, која користи америчке и коалиционе снаге, нападнута је са најмање две ракете, јавила су Ројтерсу два неименоване безбедносна извора.

Расте забринутост због могућег новог конфликта на Блиском истоку, након убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану и највишег војног команданта Хезболаха Фуада Шукра.

Иран је одлучио да нападне Израел, саопштио је министар спољних послова Израела Израел Кац. Порука Техеран пренета је Израелу преко министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта.

Иран поручује да не жели ескалацију, али да мора да казни Израел због убиства вође Хамаса у Техерану. Израел је направио велику грешку убиством политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, зато је одговор Техерана неизбежан и, како кажу ирански званичници, на то имају законско право. Најављују казну у догледно време.

Тврде да не желе даљу нестабилност у региону и позивају Сједињене Америчке Државе да престану да подржавају Израел.

Група седам најбогатијих земаља света позвала је на уздржаност и деескалацију на Блиском истоку, рекавши да су недавни догађаји "претили да запале шири сукоб у региону".

Египат је обавестио високу израелску делегацију да неће бити део регионалне војне коалиције за одбијање потенцијалног иранског напада.

уторак, 06. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару