Директорка Тајне службе поднела оставку након атентата на Трампа, Бајден ускоро именује новог шефа

Директорка америчке Тајне службе Кимберли Читл поднела је оставку, дан након саслушања у Представничком дому по питању атентата на републиканског кандидата и бившег председника САД Доналда Трампа на предизборном скупу у Пенсилванији. Председник САД Џозеф Бајден најавио је да ће ускоро именовати новог шефа агенције.

Кимберли Читл јуче је испитана пред Одбором за надзор Представничког дома америчког конгреса о поступцима Тајне службе 13. јула пре атентата на Доналда Трампа на предизборном митингу у граду Батлер. 

У писму оставке, у коју је Би-Би-Си имао увид, Читл наводи да "тешка срце" доноси ту одлуку,  истакавши да је мисија Службе да заштити лидере нације и да преузима одговорност за то што није успела.

Реагујући на вест, преседавајући Представничког дома САД Мајк Џонсон изјавио је да оставка директорке Тајне службе касни, као и да је требало да је поднесе пре најмање недељу дана.

Председник САД Џозеф Бајден потврдио је да је директорка Тајне службе Кимберли Читл поднела оставку након критика због тога што њена агенција није успела да спречи покушај убиства бившег председника на предизборном скупу.

Ускоро нови шеф Тајне службе

Бајден је у саопштењу објављеном на сајту Беле куће навео да ће ускоро именовати новог директора Тајне службе, истакавши да се независна истрага онога што се догодило 13. јула наставља. 

Захвалио је Читл на досадашњем раду и додао да се несебично посветила и ризиковала свој живот да заштити нашу нацију током своје каријере у Тајној служби Сједињених Држава.

"Посебно јој захваљујемо што се одазвала позиву да води Тајну службу током наше администрације и захвални смо што је служила нашој породици", навео је Бајден.

Пропуст у случају Трампа

Читл је на саслушању у Представничком дому претходно одбила да поднесе оставку, истакавши да је најквалификованија особа на челу Тајне службе, која је одговорна за заштиту председника, потпредседника, чланова њихових породица и водећих председничких кандидата.

Признала је, међутим, да су њена агенција и она направили пропуст када је атентатор ранио Трампа и додала да то представља најзначајнији оперативни неуспех током више деценија рада Тајне службе.

Сведочење Кимберли Читл означава први круг конгресне истраге о пропустима у вези атентата, у оквиру које би пред Правосудним комитетом Представничког дома Конгреса требало да се данас појави директор ФБИ Кристофер Реј.

Кимберли Читл има скоро три деценије искуства у америчкој Тајној служби.

Придружила јој се 1995. године, а 2017. и 2018. године била је на функцији заменика помоћника директора.

Читл је Џозеф Бајден у августу 2022. године именовао за директорку Тајне службе.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару