Читај ми!

Пола века од инвазије на Кипар – Грци тугују, Турци славе

Грци на Кипру тугују, док Турци славе педесету годишњицу инвазије и етничке поделе острва. Кипарски председник Никос Христодулидис поручио да је Турска одговорна за кршење људских права и да Кипар мора поново да буде уједињен. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган присуствовао војној паради на северу земље, док ће грчки премијер Кирјакос Мицотакис вечерас бити на обележавању онога што кипарски Грци називају "црном годишњицом".

Сирене које упозоравају на ваздушни напад огласиле су се у зору широм етнички подељене Никозије, у знак жалости Грка поводом педесете годишњице откако је Турска извршила инвазију на део острва.

Грчко становништво присуствује опелима за жртве, а очекује се да премијер Кирјакос Мицотакис увече буде на обележавању онога што кипарски Грци називају – "црном годишњицом".

Кипарски председник Никос Христодулидис је током комеморације погинулима у Кокинотримитији рекао да је Турска и даље одговорна за кршење људских права и међународног права, додајући да Кипар мора поново да буде уједињен.

"Ово је тежак дан за све. Дан сећања, дан за одавање почасти свима који су се борили и жртвовали да би Република Кипар могла да постоји данас", изјавио је Христодулидис.

Са друге стране, Турци славе годишњицу, како кажу, "операције мира и слободе".

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган присуствовао је војној паради на северу Никозије.

Ердоган је изјавио да Турска подржава решење "две државе" за Кипар, додајући да федерално решење није могуће.

Поручио је да је Анкара спремна да преговара и коначно постигне мир и решење за Кипар, али је оценио да су кипарски Грци "јасно" показали да "немају намеру" да деле политичку моћ или природне ресурсе са кипарским Турцима на острву, преноси Анадолија.

НАТО савезници Грчка и Турска споре се око низа питања, укључујући и Кипар.

Етнички подељено острво, упркос недавном побољшљању односа Атине и Анкаре, у даље је емоционални окидач у односима две земље, пише Ројтерс.

Историја конфликта Грка и Турака на Кипру

Кипар је стекао независност од Британије 1960. године, али се заједничка администрација кипарских Грка и Турака убрзо распала.

Турска је 20. јула 1974. године упутила јаке поморске и ваздушне снаге, како би заштитила, како је саопштено, своју браћу на Кипру.

Где год је пободен турски барјак, Грци су протерани, а куће и имања одузети.

Од турске инвазије, острво је "зеленом линијом" подељено на Републику Кипар на југу, која је од 2004. године у ЕУ, и самопроглашену "Турску Републику Северни Кипар", коју признаје само Анкара.

Међународна заједница и организације ни после скоро пола века нису нашле решење за подељену земљу.

Преговори о поновном уједињењу пропали су 2017. године и од тада су у пат позицији.

Проблем је и повраћај имовине Грка који су протерани са своје земље на северу.

субота, 20. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару