Читај ми!

Украјинска политичарка подлегла повредама задобијеним у атентату

Украјинска ултрадесничарска политичарка и бивша посланица Ирина Фарион преминула је вечерас у болници од повреда задобијених у атентату, након што је непознати нападач данас поподне пуцао на њу испред куће у којој је живела, саопштио је градоначелник Лавова Андриј Садовиј на Телеграму, преноси Укринформ.

Смрт Ирине Фарион је потврдила и Наталија Матолинец, начелница анестезиолошке службе Првог лекарског удружења Лавова.

Према њеним речима, упркос свим покушајима, лекари нису успели да спасу живот политичарки.

"Примљена је код нас у критичном стању са тешком продорном прострелном раном у главу. Урађена је операција на одељењу интензивне неге, а затим је пребачена на одељење интензивне неге на даље лечење, међутим, срце пацијенткиње није могло да издржи, у овој ситуацији, медицина је била немоћна", навела је Матолинец.

Напад на бившу посланицу и професорку украјинског језика на Националном универзитету у Лавову класификован је као покушај убиства, а истрага злочина је у активној фази, саопштио је украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко.

Данас око 19.30 сати по локалном времену непознати мушкарац је пуцао у Фарион, а потом побегао са лица места.

Жртва је са прострелном раном главе превезена у болницу у изузетно тешком стању.

Према писању украјинских медија, нападач је бившу народну посланицу сачекао у близини куће, а када је изашла, притрчао јој је и пуцао.

Фарион је радила 30 година као професорка украјинског језика на Националном универзитету у Лавову, а крајем прошле године отпуштена је са посла након изјава у којима је довела у питање патриотизам припадника украјинске војске који говоре руски језик и објављивања проукрајинских изјава и приватне имејл адресе студента на Криму, што је довело до његовог хапшења.

"Знате ли ви шта је дисциплина у војсци? Ако нема дисциплине у војсци, нема ни војске. То је руља!", говорила је Фарион, напомињући да "војници који не говоре украјински могу да се називају Русима".

Након тога, студенти "Лавовске политехнике", Националног универзитета у Лавову и Кијевског националног универзитета за технологију и дизајн протестовали су против Фарион.

Такође, Служба безбедности Украјине (СБУ), саопштила је да истражује контроверзне изјаве политичарке.

Суд је уважио њену жалбу и вратио је на место професора на катедри за украјински језик.

Била је посланик у Врховној ради 2012-2014. и члан украјинске националистичке партије Свобода. Фарион је више пута јавно иступала против употребе руског језика у Украјини. Конкретно, 2019. је захтевала хапшење актуелног председника Володимира Зеленског због обраћања својим бирачима на руском.

Руски истражни комитет је 2015. године отворио случај против Фарион због позивања на "уништење Русије као државе и припадника руске нације".

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару