Читај ми!

"Краудстрајк" изазвао проблеме на ИТ мрежама широм света: Исправили смо грешку, потребно време да се системи поново покрену

Широм света пријављени су проблеми и прекиди у ИТ мрежама у владиним институцијама, банкама, телекомуникационим компанијама, медијима, медицинским установама, авио-компанијама. Проблеме је највероватније изавао неисправан програм компаније "Crowdstrike" због кога су сметње на ИТ мрежама натерале авио-компаније на одлагање летова, заустављени су возови, поједини медији нису могли да емитују програм, банке имају сметње у пословању а неке болнице су приморане да одлажу операције. Из "Краудстрајка" тврде да су исправили грешку са ажурирањем софтвера, али да је потребно "неко време" да се системи поново покрену.

Компанија Мајкрософт саопштила је да предузима "акције на ублажавању" проблема које су пријавили корисници, због кога је у компанијама и банкама широм света дошло до техничких проблема и прекида у функционисању.

Компанија истражује питања у вези са пружањем "клауд" услуга у САД, као и проблем који је утицао на више њихових апликација и услуга, наведено је у саопштењу.

Компанија Американ ерлајнс навела је за Би-Би-Си да је засад забрањено полетање њихових авиона, као и да је у контакту са онима који су у ваздуху.

Према наводима компаније, узрок проблема је фирма за ИТ безбедност Crowstrike која утиче на више оператера.

Аустралија је посебно тешко погођена. Низ аустралијских компанија, банака, медија и авио-компаније пријавило да су изложени масовном сајбер нападу.

Летови обустављени

Федерална управа за ваздухопловство саопштила је да су сви летови неколико великих америчких авио-компанија – укључујући Делта, Јунајтид и Американ ерлајнс, обустављени због проблема у комуникацији.

Проблеми су забележени у рачунарским системима на аеродромима и у Јапану, Индији, Великој Британији, Холандији, САД, Немачкој, Шпанији.

Јапански аеродром Нарита, који се налази око 60 километара од Токија, саопштио је да авио-компаније JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Ekpress и Spring Japan имају проблема са својим системима.   

Аеродром у Њу Делхију саопштио је да су неке његове услуге привремено погођене након проблема у рачунарском систему. 

Ваздушни саобраћај на аеродрому у главном граду Немачке, Берлину, заустављен је до 9 сати по средњеевропском времену.

Сви аеродроми у Шпанији, такође, пријавили су "инциденте" због техничких проблема.

Берлински аеродром саопштио је на платформи Икс да због техничких проблема касне летове.

Амстердамски аеродром Схипол погођен је глобалним сајбер нападом, рекао је портпарол аеодрома који наводи да то утиче на летове од и ка аеродрому, али да се не зна на тачно колико.

И водећа британска железничка компанија Govia Thameslink Railway упозорила је путнике да очекују сметње због "широко распрострањених ИТ проблема". 

Узрок глобалних прекида рада система је нејасан, али многи од погођених су га повезали са оперативним системима Мајкрософт ПЦ-а.

Америчка држава Аљаска саопштила је да су погођене њене службе за хитне случајеве, а такође постоје извештаји о утицају на Лондонску берзу.

Прекид емитовања

Због истог проблема у Великој Британији не емитује програм ТВ канал Скај њуз.

Извршни директор компаније рекао је да због техничког проблема Скај њуз јутрос не може да емитује програм уживо.       

Аустралијска надзорна агенција за кибернетичку сигурност саопштила је да нема информација које би упућивале да је реч о хакерском нападу.

"Наше тренутне информације говоре да се овај прекид односи на технички проблем са софтверском платформом треће стране коју користе погођене фирме", навела је аустралијска агенција.

Аустралијски сајт за прекид рада Downdetector приказује проблеме о којима су саопштили National Australia Bank, телекомуникациона фирма Телстра, Гугл и други.       

У званичном саопштењу о услузи Мајкрософт 365, објављеној раније на платформи Икс, пише да се истражује проблем који утиче на могућност корисника да приступе разним апликацијама и услугама.

петак, 19. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару