Бајден под притиском, дани одлуке за председника Америке

"Остајем у трци" за Белу кућу, рекао је амерички председник Џозеф Бајден у Висконсину на првом од серије јавних наступа који би могли значајно утицати на даљу судбину његове политичке каријере. Постепено расте број демократа који одустају од Бајдена и све више новинских написа од квалитетима његове заменице, Камале Херис. Донатори, полако, новац преусмеравају ка кандидатима за Представнички дом Конгреса.

Бајден под притиском, дани одлуке за председника Америке Бајден под притиском, дани одлуке за председника Америке

Амерички председник Џозеф Бајден решен је да остане демократски кандидат на новембарским председничким изборима, после серије критика које је претрпео после дебате са Доналдом Трампом и данима који се описију као најгора седмица у политичкој каријери ветерана политичке сцене у САД.

"Остајем у трци... Нећу дозволити да једна деведесетоминутна дебата обрише сав рад који смо уложили за претходне три и по године", рекао је Бајден у Висконсину, пред присталицама које су одушевљено поздравиле његове речи.

Један од присутних му је, пак, пред очима махао транспарентом на којем је писало: "Џо предај бакљу".

Говор у Висконсину и интервју који ће Еј-Би-Си емитовати у ноћи између петка и суботе представљају почетак процеса који до сада није виђен на америчкој политичкој сцени, односно доказивања да је физички и ментално способан да кампању доведе до краја.

Пре неколико дана, Тајмс је објавио да је Бајден, једном од кључних сарадника, рекао да му је јасно да ће тешко спасити кампању уколико у наредним данима не убеди јавност да је способан да обавља функцију председника.

Текст у Тајмсу изазвао је, одмах затим, праву панику међу демократама, који су се растрчали да убеде јавност да не спремају резервног кандидата, те да странка и даље чврсто стоји иза Бајдена као најбољег ривала Трампу.

Уколико не успе, то ће највероватније представљати крај Бајденових нада да ће се, упркос бројним проблемима, дочепати другог мандата у Белој кући, док ће демократе утерати у прилично сложен процес извора нове кандидаткиње, или кандидата уколико Камала Херис не добије њихово поверење.

Осим бројних присталица и неколико утицајних финансијера, Бајдена су последњих дана "напустила" и тројица конгресмена, док ће остали с пажњом пратити сваки његов корак док у наредна два дана буде путовао Висконсином.

Први тест је, свакако, интервју са Еј-Би-Сијевим Џорџом Стефанопулосом, од којег се очекује да буде много оштрији од двојице локалних радијских водитеља, док којих се Бајден није претерано прославио.

И сам Бајден је свестан значаја јавних наступа у наредним данима, што је у неколико наврата рекао и својим најближим сарадницима, тврде Њујорк тајмс и Вашингтон пост.

Из Висконсина, Бајден путује у Пенсилванију, која такође важи за једну од седам држава у којима ће бити одлучено ко ће у наредне четири године водити Америку.

Посебну пажњу, тврде амерички медији, Бајденове присталице ће обратити на његово физичко стање, док је сам председник признао да мора да успори ритам и избегава догађаје после осам увече.

Уколико то не упали, Бајденова кампања спремила је 50 милиона долара за рекламе у неколико кључних држава. Серија порукабиће усмерена на важна питања попут абортуса, економије, економије и стања демократије. У јуну, 50 милиона вредна кампања није претерано позитивно утицала на рејтинг председника САД.

Напротив, у неколико истраживања јавног мнења, попут оног које је објавуио Њујорк тајмс, Бајден има чак шест одсто мању подршку од Доналда Трампа, колико за републиканским кандидатом заостаје још неколико демократа.

Панику коју је Бајденово здравствено стање изазвало у редовима демократа прилично незаинтересовано прате из Трамповог штаба, чекајући на одлуку демократа да ли ће дићи руке од америчког председника.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару