Читај ми!

Путин: Нисмо за паузу, већ за коначни крај рата; Орбан: Ставови Москве и Кијева веома удаљени

Председник Владимир Путин изразио је уверење у разговору с мађарским премијером Виктором Орбаном у Москви да би предлози Русије требало да буду кључ за решавање сукоба. Истакао је да се Русија не залаже ни за какво примирје и паузу рата у Украјини, већ за потпуни и коначни крај. Орбан истиче да су ставови Москве и Кијева веома удаљени, али да ће наставити да ради на постизању мира.

Владимир Путин изјавио је да је спреман да чује мишљење европских партнера како решити ситуацију у Украјини, с обзиром на то да је мађарски премијер Виктор Орбан стигао у Москву као председавајући Европског савета, преноси РИА Новости.

"Наравно, дошло је до прилично темељне, директне и искрене размене мишљења о актуелним међународним питањима, укључујући украјински сукоб. Разговарали смо и о могућим начинима да то решимо", рекао је руски лидер на конференцији за новинаре после састанка са премијером Мађарске.

Према Путиновим речима, Орбан му је током преговора причао о посети Кијеву и предлогу украјинској страни да прекине ватру како би отпочео преговоре са Руском Федерацијом.

Путин је истакао да се Русија не залаже ни за какво примирје и паузу рата у Украјини, већ за потпуни и коначни крај конфликта.

"Одувек смо заузимали став да смо за дипломатско решење сукоба, али са противничке стране стално чујемо да они не желе да се конфликт реши на тај начин, док спонзори сукоба настоје да искористе украјински народ као жртву за борбу против Русије", рекао је Путин пренео је Спутњик.

Говорећи о билатералним односима, Путин је навео да је дошло до пада трговине између Русије и Мађарске за 35 одсто, као и да постоје пројекти који су у току.

Орбан: Наставићу да радим на постизању мира

Орбан је захвалио Путину на пријему и казао да ће, "по свему судећи, Мађарска постати једина земља у Европи која ће моћи да разговара са свима".

Оценио је да су ставови Москве и Кијева о украјинској veoma удаљени, преноси Известија.

Обећао је да ће наставити да ради са Русијом и Украјином на постизању мира.

"Био сам у Кијеву, сада сам у Москви, схватио сам да су позиције (Украјине и Русије по питању решења) веома удаљене једна од друге да бисмо се приближили. Међутим, најважније је да смо направили корак - успоставили смо контакт, наставићу да радим у том правцу", рекао је Орбан.

Напоменуо да је потребно много учинити да се мир приближи.

Такође, истакао је да је разговарао са Путином у време када је Европи потребан мир.

Састанку су присуствовали и шефови дипломатија Мађарске и Русије, Петер Сијарто и Сергеј Лавров.

Портпарол Виктора Орбана Бертлан Хаваси рекао је раније данас да је премијер Мађарске допутовао у Москву у "мировну мисију“, преноси МТИ.

По слетању у Москву, у објави на платформи Икс, Орбан је навео да се његова мировна мисија наставља. "Следећа станица – Москва", додаје се у објави.

Орбан је допутовао у Москву неколико дана након састанка са украјинским председником Володимиром Зеленским у Кијеву.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истакао је да је Алијанса унапред била обавештена о одласку Орбана у Москву.

Столтенберг је на самиту НАТО-а напоменуо да Орбан путује у својству премијера Мађарске и да у Москви неће представљати Алијансу, чија је Мађарска чланица, преноси Ројтерс.

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је да ротирајуће председавање Европским саветом не даје мандат Мађарској да сарађује са Русијом у име Европске уније, што је потврдио и сâм Орбан.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару