Историјска победа лабуриста, конзервативци после 14 година одлазе са власти у Великој Британији

Британци су гласали. Вимблдон и избори не иду заједно, бар не за Торијевце. Прве прелиминарне процене после затварања биралишта у Великој Британији показују да је Лабуристичка партија однела неприкосновену победу над Конзервативцима.

Историјска победа лабуриста, конзервативци после 14 година одлазе са власти у Великој Британији Историјска победа лабуриста, конзервативци после 14 година одлазе са власти у Великој Британији

Конзервативна странка одлази са власти после 14 година, показују прелиминарне процене резултата са општих избора у Уједињеном Краљевству одржаних у четвртак.

Излазне анкете објављене одмах након затварања биралишта показују да је највише гласова освојила партија Лабуриста са 410 места од укупно 650 у Доњем дому. За лабуристе то представља огроман добитак од 209 места. Предвиђа се да конзервативци задржавају само 131 место, што  је губитак од  чак 241 места.

Четрнаест година владавине конзервативаца обележила су политичка и економска превирања, и чак пет конзервативних премијера који су само у последњих осам година боравили у чувеном Даунинг стрит 10.

Ко је Кир Стармер, будући премијер

Стармера су чланови странке изабрали да предводи лабуристе 2020. године, одмах након што је странка претрпела свој најгори пораз на општим изборима у последњих 85 година. Одмах је прогласио за своју мисију да странку поново учини "изборном".

Четири године касније Стармер се спрема да преузме највиши посао у Британији.

Критиковали су га због недостатка харизме, али су се његови напори да лабуристе одведе назад у центар британске политике исплатили.

Током вођења странке, Стармер је методично замрзавао елементе крајње левог крила лабуриста, социјалистички настројеног, који је ојачао под претходним лидером лабурсита Џеремијем Корбином.

Иако су лабуристи можда изгубили по којег лево орјентисаног гласача, у целини Стармер је имао победничку стратегију.

Пре него што је дошао на чело лабуриста био је на челу Краљевске тужилачке службе и директор Јавног тужилаштва. Проглашен је витезом 2014. године за заслуге у кривичном правосуђу.

Рођен је у јужном Лондону 2. септембра 1962. године.

Најџел Фараж коначно улази у британску "високу политику"

Након што деценијама чами на крајњој десници британске политике, неспособан да освоји место у парламенту упркос осам претходних покушаја, Најџел Фараж ће коначно преузети место за своју локалну изборну јединицу Клактон, у југоисточној Енглеској.

Укупна подршка Реформи на националном нивоу премашује двоцифрен број, па ће тако ова странка у Доњем дому, према прелиминарним резултатима имати 13 места.

Политички аналитичари кажу да су антиимигрантске поруке Реформе утицале на то да освоје део гласова бирача Конзервативне странке.

Иако Фараж неће ускоро преузети власт, изгледа да се спрема да се врати у жижу британске политике, док се Конзервативци опораве од разорног пораза.

Либерал-демократе освојиле су 61 место у Доњем Дому према прелиминарним пројекцијама, што је чак 53 места више.

Шкотска национална партија освојила је свега десет места у Доњем дому изгубивши невероватних 38 места.

Велшка партија Плејд карми освојила је 4 места, једно више у односу на претходни сазив. Зелени су освојили два места, показују прелиминарни резултати.

За формирање већине довољна су 326 места, што лабуристи увелико премашују.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару