Читај ми!

Више од 1.300 ходочасника преминуло током овогодишњег хаџа – температура у Меки достигла 52 степена

Саудијска Арабија саопштaва да је више од 1.300 људи умрло на овогодишњем хаџилуку муслимана у Меки. Екстремне температуре допринела је повећаном броју смрти, а велики број преминулих ишао је у организацији агенција које немају лиценцу.

Четири од пет смртних случајева, који су се догодили током овогодишњег хаџилука су регистровани код људи који нису имали одобрење за ходочшће у Меку, саопштила је влада Саудијске Арабије.

"Здравствени систем је забележио бројне случајеве топлотног удара ове године, а поједини ходочасници су и даље болнички збринути. Нажалост, број смртних случајева достигао је 1.301", наводи се у саопштењу саудијске владе.

У саопштењу се наводи да је 83 одсто оних који су умрли "неовлашћено да обављају хаџ" и да су "пешачили велике удаљености под директним сунчевим зрацима, без адекватног заклона од сунца".

Наводи се да је међу преминулима било "више старијих и хроничних болесних особа", и да су породице настрадалих обавештене.

Рекордних 52 степена измерено током муслиманског хаџилука

Екстремне врућине су наведене као главни фактор за стотине смртних случајева пријављених ове године током хаџа.

Мека, који се међу муслиманима сматра за свети град, забележио је рекордних 52 степена Целзијуса.

Више званичника је такође навело проблем појачаног броја "незваничних ходочашћа".

Саудијска Арабија захтева од ходочасника једну од 1,8 милиона доступних лиценци за легалан приступ Меки.

Ове лиценце могу коштати и неколико хиљада америчких долара.

Ходочасници без дозволе обично не путују организованим туристичким аутобусима са клима-уређајем или немају лак приступ води и залихама хране.

Египат најављују да ће сузбити илегална ходочашћа

Неки ходочасници жалили су се на лошу инфраструктуру и организацију овогодишњег хаџа. Чак и ходочасници са дозволама већину дана проводе на отвореном по врућини, пише Си-Ен-Ен.

Неки сведоци су навели да су видели вернике како падају у несвест и тела прекривена белим платном.

Саопштење из Саудијске Арабије стигло је пошто је египатска влада обећала да ће одузети дозволе за 16 туристичких компанија за хаџ који су укључене у илегална ходочашћа из страха да су стотине Египћана међу настрадалима.

Званични број преминулих Египћана је 31, али Ројтерс и други медији јављају да је између 500 и 600 Египћана умрло током ходочашћа.

Египат је такође оптужио неке агенције да нису обезбедиле одговарајући смештај, остављајући ходочаснике изложене врућини.

Египатски премијер Мостафа Мадбоули изразио је саучешће породицама преминулих ходочасника, обавезујући се да ће им пружити неопходну подршку.

Дозволе за хаџ се додељују земљама по систему квота, а Саудијска Арабија захтева од сваког ходочасника да стекне једну од 1,8 милиона доступних дозвола за легалан приступ Меки.

 

петак, 28. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару