Блиски исток - страх од још жешћег рата

Исхитрен потез, или рђава процена могу покренути катастрофу која би се прелила преко границе постојећих сукоба, и искрено, ван граница маште, завапио је генерални секретер Уједињених нација, Антонио Гутерес, суочен са могућношћу да се рат из Појаса Газе прелије на Либан, или у још катастрофалнијем развоју ситуације - на Кипар.

Блиски исток - страх од још жешћег рата Блиски исток - страх од још жешћег рата

Кипар, на којем статус кво између Грка и Турака још од 1974. године чувају "плави шлемови", избио је на линију ватре прошле седмице, када је шеф Хезболаха Хасан Насралах запретио да ће се ова острвска земља наћи на мети пројектила, уколико на било који начин помогне будуће акције Израела.

Чињеница да се Ларнака налази на нешто више од 200 километара од Бејрута, као и да Хезболах располаже пројектилима за трећину дужег домета, одмах, изазвала је праву панику на Кипру, чији су званичници пожурили да се ограде од рата у Гази, тврдећи да је ово острво део решења, радије него проблем.

Насралахова изјава ни на један начин не осликава стварно стање, покушао је да објасни кипарски председник Никос Христодулидис, одбацујући наводе да је Кипар на било који начин укључен у војне операције у Појасу Газе.

"Република Кипар ни на који начин није укључена у рат", рекао је Христодулидис.

Хезболах га је, преко медијске куће "Ел мајадин", подсетио да су израелске и кипарске снаге пре тачно две године извеле велике маневре "Ватрене кочије" током којих је око 100 израелских борбених и транспортних авиона прелетело на Кипар.

Маневри, који су трајали месец дана, били су суштински увежбавање развоја догађаја у којима би Израел, истовремено, ратовао на више фронтова, односно на северу, југу и против држава са којима се не граничи.

Још тада, "Ватрене кочије" су описиване као припрема за рат против Хамаса у Појасу Газе, Хезболаха на северној граници и Ирана.

Ситуација су, међутим, додатно искомпликовала када су израелски званичници објавили да су готови планови за рат против Хезболаха, у којем је, од октобра прошле године, страдало око 400 Либанаца и 30 Израелаца.

Израелски план изазвао је, одмах, реакцију Вашингтона, који је последњих месеци гро дипломатске снаге уложио на одвраћање Ирана од учешћа у рату у Појасу Газе, па је у Тел Авив и Бејрут хитно упућен Амос Хохштајн - један од твораца мировног плана којима је 2006. године заустављен рат Израела и Хезболаха.

"Сукоб Израела и Хезболаха већ траје предуго... У општем је интересу је да се реши брзо и дипломатски... Решење је достижно и прилично хитно", упозорио је амерички дипломата.

Шеф израелске дипломатије, Израел Кац му је, преко друштвених мрежа, одговорио да Јерусалим "не може да дозволи наставак Хезболахових напада на своје грађане и територију", те да "Слободни свет има обавезу да стане на страну Израела".

"Наш рат је и ваш рат", рекао је Кац.

Осам месеци дуга размена ватре на граници Либана и Израела довела је власти у Јерусалиму, али и израелске обавештајне службе до закључка да је рат са Хезболахом, у неком тренутку, неизбежан, па је последњих недеља на северни фронт распоређено још тридесетак хиљада војника.

У поређењу са 34.000 жртава рата у Појасу Газе, тихи сукоб Хезболаха и Израела делује као повремена чарка, иако лидери обе стране упозоравају да би овај ниво непријатељстава, у било којем другом тренутку, врло брзо проузроковао свеопшти хаос са несагледивим последицама.

У страху од таквог развоја ситуације, погранична подручја већ је напустило око 75.000 Либанаца и 80.000 Израелаца, не желећи да присуствују тренутку када ће бити прекинута релативна уздржаност две стране.

Додатни проблем у и онако безнадежно сложене односе у региону унео је и лидер кипарских Турака, Ерсин Татар, који је упозорио да најмања варница може изазвати конфликт сличан рату у Гази.

"Уколико неко убије турског војника на граници, на то место доћи ће 10.000 војника... Сви треба да се понашају разумно и остану мирни... Гледајте шта се десило у Гази, или Украјини и пре тога у Босни", рекао је Татар британском Телеграфу.

Покушајима смиривања тензија прикључила се и Француска, али је дипломатска иницијатива западних држава описана као "ограничен успех".

У том комплексном окружењу, све стране су прилично убеђене да до спуштања тензија на северном фронту не може доћи све док не престану сукоби у Појасу Газе. Уколико пак дође до ескалације, тврде Вашингтон и Јерусалим, за нови рат спремни су борци сијасет бројних и прилично добро наоружаних, проиранских милиција из Ирака, Сирије и Јемена. У домету њихових пројектила је и Кипар.

четвртак, 27. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару