Читај ми!

Провела у затвору 43 године, па суд установио да је невина – Сандра Хем најдуже неправедно затворена жена у САД

Судија окружног суда у Мисурију проценио је да постоје "јасни и убедљиви" докази да је Сандра Хем невина и тако поништио пресуду која јој је досуђена за убиство, а због чега је Хем провела у затвору 43 године. Случај Сандре Хем је тако постала најдуже затворена невина жена у историји САД.

Пресуда Сандри Хем у САД, која је била осуђена за убиство, поништена је након што је провела 43 године у затвору.

Судија окружног суда у Мисурију Рајан Хорсман пресудио је да постоје "јасни и убедљиви" докази да је Хем невина.

Сандра Хем, стара 63 године, осуђена је 1980. године на казну доживотног затвора, за убиство библиотекарке Патрише Јешке, након што је полицији дала инкриминишуће изјаве док је била психијатријски пацијент, преноси Гардијан.

Судија Хорсман је пресудио да је за убиство библиотекарке крив сада покојни полицајац, који је касније завршио у затвору због другог злочина, као и да Хем мора бити ослобођена у року од 30 дана.

Пресуда је донесена након што је правни тим Хем у јануару изнео аргументацију и доказе у случају најдужег затварања невине жене у историји Сједињених Америчких Држава.

"Захвални смо суду што је препознао тешку неправду коју је Хем трепела више од четири деценије", саопштио је њен правни тим.

Како је наведено, Хем је од дванаесте године била на психијатријском лечењу због слушних халуцинација и касније због употребе наркотика.

Она је прво признала да је крива за убиство библиотекарке да би избегла смртну казну 1980. године, након чега је пресуда одбачена, али је поново била осуђена 1985. године на основу истог признања.

"У неким тренуцима била је под дејством толико лекова да није била способна да држи усправно главу и била је везана за столицу", навели су њени адвокати, који тврде да је током признања износила контрадикторне и "чињенично немогуће" изјаве под утицајем лекова, што је суд тада игнорисао.

Правни тим Хем тврди да је полиција злоупотребила њену менталну болест и навела је да да лажне изјаве док је била под утицајем лекова.

Навели су да полиција прикривала доказе који су указивали на Мајкла Холмана, полицајца тада старог 22 године, чији аутомобил је пронађен у близини места злочина и који је у власништву имао минђуше жртве.

Холман, који је преминуо 2015. године, тада је испитан у полицији, али многи докази током истраге о њему нису никад предати адвокатима Хем.

Судија Хорсман је у пресуди навео да "суд налази да докази директно везују Холмана за овај злочин".

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару