Читај ми!

Рат у Црвеном мору, америчка мотка од милијарду долара против "Божјих партизана"

Америчка морнарица је, у акцијама заштите бродова у Црвеном мору, до сада у 450 акција испалила пројектиле вредне више од милијарду долара. Организација Ансар Алах, Божји партизани, или како их сви зову јеменски Хути су, од октобра, погодили 77 транспортних бродова и потопили један. Саобраћај Црвеним морем за половину мањи него пред почетак рата у Појасу Газе. Американци, како тврде Хути, до сада извели више од 450 напада на њихове снаге и убили 55 особа.

Рат у Црвеном мору, америчка мотка од милијарду долара против "Божјих партизана" Рат у Црвеном мору, америчка мотка од милијарду долара против "Божјих партизана"

За мање од 24 часа, дим је куљао са палубе два теретна брода у Црвеном мору, недуго пошто су их погодили пројектили испаљени са полажаја јеманских Хута. Ова два напада, на које су Американци одговорили бомбардовањем Ходеиде, наставак су осам месеци дугог рата за контролу Црвеног мора између коалиције предвођене Сједињеним Државама и Хута.

Либеријски "Тутор" су, у среду, погодила два неидентификована пројектила, након чега је на палуби избио пожар, што је био 77. успешан напад Хута у претходних осам месеци.

"Извели смо специјалну операцију у Црвеном мору користећи поморске дронове, беспилотне летелице и балистичке пројектиле и погодили брод Тутор, који би могао да потоне", рекао је хутски генерал, Јахја Саре.

Хутски генерал је, такође, рекао да је акција изведена у сарадњи са ирачким милицијама, као и да ће бити настављени нападин на све бродове који, на било који начин, имају везе са Израелом.

Хутски напади су, у протеклих осам месеци, имали разарајући ефекат на поморски саобраћај у Црвеном мору, па је број контејнера превезен овом рутом чак 90 одсто мањи него пре упада Хамаса у Израел 7. октобра, док је превоз осталих врста терета, укључујући и нафту смањен за 50 до 67 одсто.

На тај начин, терет који је до сада превожен кзор Суецки канал преусмерен је око Рога Африке, што је проток роба успорило за две седмице и условило трошак од око милион долара за гориво по броду.

Истовремено, цене обавезног осигурања и бонуси за посаду су десет пута већи у односу на предратни период, док је осигурање бродова са 0,1 одсто вредности пловила у децембру прошле године, у марту поскупило на око један одсто.

Осим транспортних, Хути су најмање 80 пута гађали ратне бродове коалиције коју предводе Сједињених Држава. Иако ни један од ових бродова није погођен, пројектили су у неколико наврата уништавани јако близу пловилима.

Хути су, према сопственим тврдњама, у два наврата безуспешно гађали и носач авиона "Двајт Ајзенхауер". Америчка Шеста флота, у чијем је саставу овај брод, тврди да такве акције "нису примећене".

У жељи да на било који начин смири тензије у овом региону, администрација председника Џозефа Бајдена је, бар до сада, прилично пажљиво гађала положаје Хута, концентришући снагу одвраћања на обарање ракета које долећу из Јемена.

Ипак, Хути тврде да су Американци и Британци у најмање 450 наврата бомбардовали њихове положаје, као и да је у експлозијама убијено 55 особа.

Шефица свих америчких шпијуна, Ејврил Хејнс је пред Конгресом прошлог месеца признала да су досадашње акције представљале неуспешан покушај да се зауставе напади Хута, као и да очекује да ће се акције из Јемена наставити још неко време.

Некадашњи шеф америчке Централне команде, генерал Френк Мекензи је, Вол стрит џурналу, рекао да ће могућност да неки од ратних бродова зависити од упорности Хута.

Американци су, за осам месеци "одбране Црвеног мора", у 450 акција испалили пројектиле укупне вредности око милијарду долара и на тај начин створили логистички проблем с обзиром да је војсна индистрија већ озбиљно оптерећена снабдевањем Израела и Украјине.

Суштински, Американци скупим пројектилима гађају јефтине беспилотне летелице и пројектиле које Хутима дотурају Иранци, укључујући и ракете домета око 1.500 километара, које могу да добаце до база на Блиском истоку у којима се налази око 30.000 војника из САД.

Гути су, између 2015. и 2021. године, лансирали 851 беспилотну летелицу и 430 ракета на мете у Саудијској Арабији, која је у том периоду ваздушним ударима безуспешно покушавала да их одврати од даљих акција.

У саудијским и америчким нападима на Хуте, током тог периода, погинуло је најмање 9.000 становника Јемена.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару