Читај ми!

Сузавац, водени топови, каменице и ватра у Буенос Ајресу – велики протести због Милеијевих реформи

Интервентна полиција у главном граду Аргентине Буенос Ајресу испалила је сузавац и водене топове како би растерала демонстранте на протестима испред зграде Конгреса, након што су посланици у аргентинском Сенату дали почетно одобрење за реформе председника Хавијера Милеја.

Демонстранти тврде да ће мере нанети штету милионима Аргентинаца јер предвиђају смањење буџета и социјалних давања. Локални медији извештавају о бројним повређенима, а сцене су описали као "бојно поље". Демонстранти су на сузавац и водене топове полиције узвратили бацањем каменица и запаљивих средстава, при чему је изгорело неколико аутомобила, преноси Би-Би-Си.

Пакет реформи, који је предложио десничарски председник Милеј за оживљавање успорене економије земље, укључује проглашавање привредног ванредног стања, смањење пензија и либерализацију тржишта рада, што многи оцењују као најаву нарушавања радничких права.

Мерама се противе левичарске политичке странке, раднички синдикати и друштвене организације.

Предлог реформи, који је у почетку био изједначен у Сенату (36-36), прелиминарно је усвојен након што је председница Дома и потпредседница Викторија Виљаруел, дала одлучујући глас.

"За оне Аргентинце који пате, који чекају, који не желе да виде да им деца напуштају земљу, мој глас је потврдан", рекла је Виљаруелова.

Закон мора да прође и у доњем дому парламента како би био усвојен.

Уочи усвајања закона у Сенату, демонстранти су скандирали "Земља није на продају, земља се брани", док је на једном транспаренту писало "Како шеф државе може да мрзи државу?"

Сукоби су избили раније током дана када су демонстранти покушали да пробију пут до Конгреса кроз ограде, а неки од њих су бацали каменице на полицајце.

Представници опозиције и очевици рекли су да су неколико десетина учесника протеста и неколицина посланика морали да приме лекарску помоћ, док власти наводе да је и најмање 20 полицајаца повређено.

Снаге безбедности саопштиле су да су ухапсиле 15 људи. Контроверзни Милеј дошао је на дужност председника прошле године након обећања да ће драстично смањити јавну потрошњу.

Од тада је преполовио кабинет владе, укинуо 50.000 јавних радних места, обуставио нове уговоре о јавним радовима и укинуо субвенције за гориво и превоз док се годишња инфлација у Аргентини приближава стопи од 300 одсто.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару