Путин ратификовао протоколе о реструктурирању дугова Србије

Руски председник Владимир Путин потписао је закон о ратификацији четири протокола који стварају правни основ за реструктурирање дугова Србије према Русији на основу низа међувладиних споразума.

Одговарајући документ постављен је на порталу званичног издања правних аката, пренела је агенција РИА Новости.

Протоколи су потписани у Москви 13. новембра 2023. и у Београду 21. новембра 2023. године.

Протоколи мењају уговоре о давању руских државних извозних кредита Србији од 11. јануара 2013. и 19. октобра 2019. године, финансијског зајма од 10. априла 2013. године, као и о измирењу дуга Србије према Руској Федерацији на основу обавеза бивше Југославије од 10. и 17. марта 2021. године.

Протоколима су формализовани споразуми две стране о отплати дуга Србије Русији са роком отплате од марта 2022. до марта 2023. године, уз одлагање плаћања без обрачунавања пенала или било које друге додатне камате, уколико се отплати у целости.

Српска страна је од 1. септембра 2023. године испунила тај услов, а плаћања су вршена по договору две земље у руским рубљама.

Потреба за потписивањем протокола настала је због проблема у вези са плаћањем у доларима и еврима у склопу сервисирања дугова Србије, објаснио је заменик начелника Министарства финансија Руске Федерације Владимир Количев.

С тим у вези, две стране су прешле на обрачуне у рубљама, наводи руска агенција.

За отплату од 1. марта 2022. године до дана потписивања протокола, дуг Србије по извозним кредитима износио је 102,231 милион долара и 1,944 милиона евра, по финансијском кредиту 38,33 милиона долара, а по обавезама Југославије 2,96 милиона долара.

Како се наводи, протоколи ступају на снагу на дан пријема последњег писаног обавештења да су две стране завршиле неопходне интерне процедуре.

четвртак, 20. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије