Читај ми!

РТС из Тел Авива: Олакшање Израелаца после спасавања талаца, и даље присутно стање шока од напада Хамаса

Нови израелски напади и бомбардовања кампа у централном делу Појаса Газе. Палестинци тврде да је од почетка сукоба убијено 35.000 људи, већином жена и деце. Израелски министри прете да ће поднети оставку због предлога о прекиду ватре. Ослобођена су четири таоца које је Хамас отео још 7. октобра прошле. године. Новинарка РТС-а Јелена Терзић из Тел Авива јавља каква је атмосфера уследила након те вести и какве су реакције израелске власти и јавности.

У Тел Авиву и широм Израела са олакшањем је примљена вест да је у операцијама израелских снага у централном делу Појаса Газе, ослобођено четворо израелских талаца, које су припадници Хамаса отели пре осам месеци.

У истој операцији, у подручју Нусеирата, убијено је најмање 100 Палестинаца, међу којима су и деца.

Особље у болници ел Акса наводи да се бори за повређене, да десетине рањених леже на земљи, а медицински тимови покушавају да им помогну са минималним капацитетима.

И док из Газе саопштавају да је за претходних осам месеци убијено готово 37.000 људи, Израел последњу операцију описује као високоризичну и комплексну.

"Сви ослобођени таоци су добро. Акција ослобађања била је заснована на прецизним обавештајним подацима. Планирана је недељама. Израелски војници били су под ватром током операције, која је изведена у кућама и стамбеним зградама у којима се крију исламисти Хамаса. Учинићемо све да ослободимо и преосталих 120 талаца", истиче портпарол израелске војске Данијел Хагари.

Ослобођени и заточени

Ослобађање из Хамасовог заточеништва, међутим, чека још 116 људи, а 40 талаца је мртво.

Током краткотрајног примирја из новембра, 105 талаца је замењено за палестинске затворенике. Форум породица талаца последњу операцију описује као "чудесни тријумф".

Ослобођена три двадесетогодишњака и један 40 годишњак, у добром су здравственом стању.

Премијер Израел Бенјамин Нетанјаху разговарао је са једним ослобођеним таоцем Ноом Аргамани. На питање како је, Ноа је одговорила да је усхићена јер није дуго говорила на хебрејском језиук.

"Сада си кући. Нисмо одустајали од вас ниједног тренутка", рекао је Нетанјаху Нои, која му је на томе захвалила.

Притисци и прекид ватре

Због вести о ослобађању талаца министар ратног кабинета Израела Бени Ганц, одложио је обраћање јавности.

Најавио је да ће поднети оставку ако до 8. јуна премијер Нетанјаху, не изнесе план за Појас Газе после завршетка рата. 

Још јачи су споља притисци на Бибија, како овде зову премијера, да прихвати план за прекид ватре, који је амерички председник Џозеф Бајден представио као израелски.

Катар, са друге стране, притиска Хамас, док његов Лидер Јахја Синвар каже да нема говора о томе док Палестинци страдају.

"Међународни притисци на Израел имају можда и мање везе са ситуацијом у Гази, колико су повезани са енергетском ситуацијом. Конфликт је ставио на паузу договор о нормализацији односа са Саудијском Арабијом и повезивање Хаифе у Израелу са саудијским нафтним пољима. То је био велики план, а инсистирање Израела на продужењу рата у Гази, то онемогућава", објашњава професор Гај Ларон, историчар.

Обрачун са Хезболахом

Анкете показују да мировни план подржава 40 одсто Израелаца, трећина је против, остали су уздржани, али зато 55 одсто Израелаца подржава да израелска војска уђе у отворени обрачун са Хезболахом из Либана.

"Израел је 2006. године био јачи. Имао је пуну америчку подршку. Иран тада још није створио такозвани ватрени круг око Израела – нисте имали Хуте, разне милиције, а Хезболах је био слабији. Сада је све другачије. Напад Израела сада не би могао да буде локални рат. Отворени сукоб би се претворио у регионални рат са шансама да прерасте у светски", каже Ларон.

И до сада је америчка и француска дипломатија све чинила да се рат са Хезболахом не отме контроли, а у Израел у понедељак опет стиже амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Поправљено је привремено понтонско пристаниште ка Појасу Газе, преко кога стиже хуманитарна помоћ Палестинцима.

Тел Авив данас изгледа битно другачије него у првим недељама рата, када је РТС извештавао одатле.

Тада је било мало људи на улицама, упозорења на ваздушну опасност била су честа, сада их готово нема.

Једино је исто стање шока од ког се Израелци, чини се, још нису опоравили и које чини да свих претходних осам месеци, као да живе 8. октобар, дан после напада Хамаса на југ Израела. 

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије