Читај ми!

Израел против Хезболаха, операција "Спржена земља"

Израелски Ф-15 прозујао је изнад либанске границе, надлећући десетак великих пожара, које су, пројектилима и дроновима, запалили борци Хезболаха. Ватра и дим у региону, који већ месецима слови за преломну тачку ка тоталном рату на Блиском истоку, идеална је сценографија за коначни обрачун две безнадежно завађене и одлично наоружане стране - Израела и Хезболаха. Уколико их, пак, као и неколико пута у последњих неколико месеци, од смртоносне авантуре не одврате дипломате из Сједињених Држава и Француске.

Израел против Хезболаха, операција "Спржена земља" Израел против Хезболаха, операција "Спржена земља"

На месту копилота израелског борбеног авиона седео је министар одбране Јоав Галант, који је по слетању у великој мери охладио наде да би мировни план америчког председника Џозефа Бајдена могао довести макар до привременог примирја у Појасу Газе и самим тим смањити напетости на граници која дели Израел и Либан.

"Можемо да преговарамо само док трају борбе", речи су којима је Галант натерао Вашингтон да пут Израела хитно пошаље државног секретара Ентонија Блинкена, који ће у Тел Авив допутовати у време озбиљне политичке кризе, јер је члан ратног кабинета Бени Ганц запретио оставком уколико премијер Бенјамин Нетањаху до суботе не представи план за послератну Газу.

Иако се будуће уређење палестинских територија, дан пре истека ултиматума, ни не назире, америчке дипломате су у неколико наврата покушавале да убеде Ганца да одустане од захтева и макар сачека да у Израел стигне Ентони Блинкен.

За разлику од Ганца, министри из редова крајње деснице Итаман Бен Гвир и Базалел Смотрич се суштински не слажу са Бајденовим "израелским" планом, или било каквом договору којим се ослобађање талаца трампи за примирје.

Блинкен спасава Баједнов "израелски" план

Стога, Блинкенова посета нашироко се тумачи као покушај Вашингтона да некако спаси идеју о прекиду ватре, која, како се чини, сваком новом изјавом израелских лидера полако клизи из руку заговорника мира.

Различити погледи израелских лидера и челника војске, те немогућност да се, после 36.000 жртава, установе модалитети мира у Гази, неминовно, пренели су тензије на северну границу око које већ месецима трају сукоби Хезболаха и Израела.

Око 400 мртвих Либанаца и тридесетак жртава на израелској страни, у сваком другом тренутку, представљали би први чин свеопштег рата са Хезболахом, али су обе стране, под притиском француске и америчке дипломатије, сукобе свеле на повремена бомбардовања и ракетирање.

Све док, средином седмице, командант северног фронта израелске војске, генерал Ори Гордин није најавио да су његове снаге "спремне за напад на Хезболах".

Хезболах је, готово истовремено, испалио пројектил "сајад 2" на један од израелских борбених авиона који је патролирао изнад Либана. Ракета је увелико промашила мету, али је сама чињеница да је пуцано на Ф-15 унела извесну дозу узнемирења међу израелске војне стратеге.

Дан касније, Хезболах је објавио снимак на којем се, како тврди, види како пројектил погађа један од лансера противазушног система "Ајрон доум", али је израелска војска те тврдње демантовала, објашњавајући да "нема података о штети".

Уколико је "Ајрон доум" заиста погођен, то би била прва успешна акција Хезболаха после више година покушаја да погоде овај ракетни систем.

Операција "Спржена земља"

Паралелно са пуцањем на израелске авионе и лансере пројектила, Хезболах је на територију Израела испалио неколико противтенковских пројектила с намером да запали велика пространства макије и осталог растиња и истовремено омете израелску војску и створи психолошки ефекат међу ретким преосталим становницима тог региона.

Од почетка седмице, пожари су избили на десетак локација на северу Израела, а топло време и ветар помогли су ширење ватре. Неколико пожара избило је у Кирјат Шмони, а улице тог града и Метуле су данима потпуно пусте, јављају израелски медији.

Подметање пожара је само последњи у дугом низу агресивних потеза две стране, због којих је из пограничних крајева на обе стране границе већ избегло више од 150.000 људи.

Интензитет борби, пожари и експлозије су драматично појачани претходних дана, што је у великој мерти подгрејало страх локалног становништва да ће, ионако лоша ситуација, брзо прерасти у свеопшти рат.

На те стрепње надовезао се и премијер Нетанјаху, који је најавио нове војске акције како би се обезбедио повратак избеглица на север Израела, што су лидери Хезболаха дочекали махањем заставама и тврдњама да су спремни за све евентуалности.

Дипломате утрчавају на линију ватре

На линију ватре, у како се чини последњи час, утрчале су америчке дипломате упозоравајући да би "и ограничени рат" против Хезболаха могао довести до значајне реакције Ирана.

Укључили су се и Французи, који су у досадашњем току сукоба одиграли велику улогу у спуштању тензија, али је дипломатска иницијатива западних држава описана као "ограничен успех".

У том комплексном окружењу, све стране су прилично убеђене да до спуштања тензија на северном фронту не може доћи све док не престану сукоби у Појасу Газе.

Уколико, пак, дође до ескалације, тврде Вашингтон и Јерусалим, за нови рат спремни су борци сијасет бројних и прилично добро наоружаних, проиранских милиција из Ирака, Сирије и Јемена.

Израелцима су била потребна три дана да зауздају шумске пожаре које је изазвао Хезболах. Уништење ове шиитске групе, међутим, безуспешно покушавају већ деценијама.

За могући последњи чин, Израел је на север државе довео још 50.000 резервиста. Хезболахових 100.000 бораца на располагању има око 150.000 пројектила. Уз запаљиву реторику обе стране, било какво смиривање ратних тензија у овом делу Блиског истока била би равна чуду.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару