Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Палестинске власти: Од 7. октобра убијено више од 36.730 људи; Ројтерс: Напади ИДФ-a на Рафу с копна и из ваздуха

Сукоб Израела и Хамаса – 245. дан. Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) саопштила је да их Израел није упозорио пре напада на њихову школу у Нусеирату, у којем је страдало најмање 40 људи, укључујући жене и децу. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, у међувремену, апеловао је на независну истрагу напада, према одлуци Међународног суда правде, позвавши и Израел и Хамас да прихвате амерички предлог о прекиду ватре.

Палестинске власти: Од 7. октобра убијено више од 36.730 људи; Ројтерс: Напади ИДФ-a на Рафу с копна и из ваздуха Палестинске власти: Од 7. октобра убијено више од 36.730 људи; Ројтерс: Напади ИДФ-a на Рафу с копна и из ваздуха

Најмање 40 људи је убијено, а 73 особе су рањене, укључујући жене и децу, у изралском напада на школу Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) у кампу Нусеират у централној Гази, саопштили су палестински званичници. 

Шеф Агенције УН Филип Лазарини, истовремено, навео је да ИДФ нису упозориле УНРВА пре напада на школу у том кампу, док је генерални секретар УН Антонио Гутерес осудио израелско бомбардовање.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, такође, позвао је на независну истрагу напада на школу у Нусеирату, истакавши да је трајни прекид ватре једини начин да се заштите цивили.

Уницеф је, у међувремену, саопштио да 90 одсто деце у палестинској енклави нема довољно хране потребне за правилан и здрав раст и развој, док је Министарство здравља, које је под контролом Хамаса, навело да су од 7. октобра страдала укупно 36.654 Палестинца.

Са друге стране, израелска војска проценила је да је од 20 до 30 милитаната Хамаса и Исламског џихада било у школи у Нусеирату када је изведен напад, као и да су ИДФ два пута одлагале напад да би се избегло наношење штете цивилима.

Си-Ен-Ен је, међутим, објавио да су израелске снаге у нападу на школу користиле оружје америчке производње.

За то време, бројни светски лидери позвали су Хамас да прихвати предлог о прекиду ватре који је представио амерички председник Џозеф Бајден, апелујући на лидере и Израела и те палетинске групе да направе коначни компромис за закључење споразума.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?