Читај ми!

Све очи упрте у Рафу – у чију корист вештачка интелигенција романтизује палестински пакао

Слику разнобојних шатора под лењир начичканих у пустињи Рафе, изнад којих стражари снегом покривен планински венац, на Инстаграму је поделило више од 47 милиона људи. Аутор - вештачка интелигенција. Стилизована патња више се свиђа алгоритмима друштвених мрежа од фотографија стварног страдања које могу бити и блокиране. Да ли ће нам од сада компјутери усмеравати осећања?

Све очи упрте у Рафу – у чију корист вештачка интелигенција романтизује палестински пакао Све очи упрте у Рафу – у чију корист вештачка интелигенција романтизује палестински пакао

Шест месеци прошло је од када је Уницеф упозорио да је Газа постала гробље деце. Ипак, ниједна слика страдања палестинског народа, а било је онолико стравичних, није привукла толику пажњу као она коју је направила вештачка интелигенција. Без крви, без тела, без рушевина. Само хиљаде избегличких шатора у канџама пустиње. И мук.

“Tо није само визуелни приказ, већ носи и дубље значење и емоције повезане са ситуацијом у Гази, креирајући мит о неправди и патњи који се једноставно шири и постаје препознатљив широм света“, каже за РТС научна сарадница на Институту за филозофију и друштвену теорију др Симона Жикић.

Слику је, дан након напада у избегличком кампу у Рафи, у којем је убијено најмање 45 особа, на Story објавио млади фотограф из Малезије. Порука "Све очи упрте у Рафу" муњевитом брзином проширила се Инстаграмом.

“Вештачка интелигенција може да направи висококвалитетне слике које привлаче пажњу, али и садржај који је оптимизован за алгоритме друштвених мрежа – како би биле визуелно привлачне и тако повећале могућност за дељење“, каже др Жикић.

Објаву је поделило више од 47 милиона људи. Познате личности, међу којима Пријанка Чопра, Бела Хадид, Џамила Џамил, Рики Мартин, Луис Хамилтон, али првенствено “обичан народ“.

Стварност демантује вештачку интелигенцију

Упоредо са ланчаним дељењем објаве, на мрежама су се појавиле и критике, и то из редова пропалестинских активиста. Рафа, истичу, уопште не изгледа тако.

- Небо је сиво од дима израелских бомби; шатори нису уредно постављени, већ разбацани на све стране; нема идиле, већ рушевине и лом који је остао после бомбардовања.

Тако је објава која је "пробудила" свет постала контроверзна.

“Палестинци су деценијама тражили да их свет види и да им верује, а израелска пропаганда гушила је палестинска искуства и сведочења. Уз толико много новинара, палестинских грађана у Гази, који ризикују своје животе да би документовали стварност на терену, слика генерисана вештачком интелигенцијом може изгледати као још један облик дигиталног брисања“, изјавила је за Ал Џазиру британска истраживачица Амира Каваш, која се бави утицајем вештачке интелигенције на палестинске животе.

Саботажа згрченог желудца

Тачно је да о неправедној цени Хамасовог напада, коју Израел наплаћује палестинским цивилима, месецима упозоравају новинари и активисти из Газе. Међутим, многи тврде да Инстаграм саботира њихове објаве.

"Алгоритми друштвених мрежа, као што је Инстаграмов, ослањају се на сложене механизме за одређивање видљивости садржаја. Ови механизми укључују анализу ангажовања корисника, садржај и поштовање смерница заједнице“, објашњава др Жикић.

A смернице заједнице кажу да насилне сцене нису пожељне, па снимци који стижу из Газе неретко буду уклоњени. Они који опстану, тврде активисти, тешко се шире мрежом.

Вештачка интелигенција зна за јадац

Уз добре инструкције (промптове), код вештачке интелигенције тог проблема нема.

Иако истраживачица Амира Каваш критикује то што се ситуација у Гази на овај начин естетизује и нормализује, "чинећи сцене ужасног насиља лако сварљивим" - управо то је један од начина на који софтвер успева да превари алгоритам.

Ту су и друге цаке.

“Вештачка интелгенција може анализирати и предвидети кључне факторе који утичу на алгоритам, као што су кључне речи, хештегови и време у којем се објављује садржај, како би максимализовала видљивост... Вештачка интелигенција, као медиј, утиче на перцепцију и дистрибуцију поруке", каже др Жикић, која је и професорка на Факултету за медије и комуникације.

А хтео то или не, у "шеровању" је помогао и Инстаграм. За објављивање слике на Story коришћена је опција Add yours (додај своју), због чега се она брзо и лако ширила - уз само клик, у року од секунде, са профила једног копирала се на профил другог корисника.

Фактор плус

Одјек објаве "Све очи упрте у Рафу" не би био исти да није настала у осетљивом социјалном и политичком контексту. Осам месеци из Газе свакодневно стижу извештаји који леде крв. Масовне жртве у Рафи, која је требало да буде безбедно место за цивиле, кап су која је прелила чашу.

Пропалестински протести су појачани, а притисак на лидере да обуставе подршку израелским властима заоштрен.

“Овде је успех заправо у комбинацији техничке оптимизације вештачке интелигенције и дубоке емотивне и социјалне резонанце коју слика има код глобалне публике“, каже др Жикић.

Али до глобалне публике није лако доћи - посебно не путем мреже која пропагира савршенство, осмех и срећан живот. Упркос саосећању са патњом недужних цивила, многи брзинским скроловима прелeћу преко потресних сведочења - у немоћи да помогну, чувају сопствени мир.

Вештачка интелигенција пронашла је начин да допре и до њих, али и до оних који не прате шта се дешава у Појасу Газе. Сазнали су на Инстаграму, када је романтизована слика Рафе почела да "искаче" на сваком трећем Story-у.

Без крви, без тела, без рушевина. Само мук - гласнији од крика палестинских мајки. Јер патња и бол нису довољни да се победи алгоритам.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије