Читај ми!

Чека се коначни одговор Израела и Хамаса на амерички предлог мира у три корака и шест недеља

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху понавља: нема краја рату док не оствари три циља - уништење Хамаса, ослобађање талаца и елиминисање сваке опасности из Газе по Израел. После предлога за прекид ватре који је подржао амерички председник Џозеф Бајден, неименовани званичник израелске владе рекао је за ,"Тајмс ов Израел" да Нетанјаху не пристаје на другу фазу споразума, која укључује потпуни прекид рата. Остаје нејасно да ли је Израел спреман на прекид ватре у Гази, где је, до сада погинуло 36.479 Палестинаца.

Време је да се рат заврши, рекао је амерички председник Џозеф Бајден и предлог за прекид ватре у Гази представио као израелски. Имао би три фазе. Прво - шестонедељни прекид ватре, 600 камиона хуманитарне помоћи Појасу Газе дневно, размена дела израелских талаца за палестинске, повлачење израелске војске из насеља. У другој, трајни прекид сукоба, ослобађање преосталих талаца, потпуно повлачење израелске војске и у трећој обнова Газе.

"Не треба гајити илузије да је овде реч о неком мировном предлогу, ово је нешто што личи на мапу пута. Да се прво реше ургентне ствари, попут прекида ватре. Хамасовци тврде да од Американаца нису добили званичан предлог о коме би могли да се изјасне. Наравно, они су искористили овај политички тренутак и рекли да у позитивном тону и конструктивно ипак прихватају да разговарају о нечему што је платформа за овај предлог", каже Марко Дашић, доцент Факултета политичких наука.

Према речима Момира Турудића, уредника "Око" портала РТС-а на терену ће то бити јако тешко спровести.

"Пре свега, врло је тешко замислити да ће се једна од тачака, а то је повлачење Израела из свих, то је наглашено, насeљених места у Гази, остварити на такав начин и да ће то подржати комплетна влада, а и војни врх", каже Турудић.

Бајденов план наилази на подршку савезника и долази само неколико дана пошто је кинески председник Си Ђинпинг са арапским лидерима разговарао о крају рата. Договорен је, како се претпоставља, прошле седмице у Паризу на састанку шефова ЦИА-е, Мосада и катарског премијера. Али Бајденов предлог је Нетанјахуова дилема. Каже не одустаје од три ратна циља. Иако званично, начелно прихваћен, са резеврама, противе му се ултрадесничарски коалициони партнери. Опозиција је за.

"Ако меримо политичку снагу ултрадесничарских снага насупрот овим опозиционим, рекао бих да је тас на ваги овог опозиционог дела. Мислим да ће Нетанјаху морати да бира у овом тренутку између сопствене политичке судбине и опстанка на власти и нечега што је ипак општи интерес израелског друштва", каже Марко Дашић, доцент Факултета политичких наука.

Даутовић: Нетанјаху нема разлог да напусти коалицију

Мирко Даутовић, спољнополитички коментатор наводи да се против Бенјамина Нетанјахуа воде три процеса за корупцију, 

"Да ли Нетанјаху може да замисли сценерио у којем би његова влада подржана од таквих његових највећих противника опстала. А ради се о његовој кожи, јер против њега се воде три процеса за корупцију. Сад се води, дакле, и поступак пред међународним кривичним судом. Које он има гаранције да би могао политички да опстане. Он нема никакав разлог да напусти ову коалицију", каже Мирко Даутовић, спољнополитички коментатор.

За уништење Хамаса потребно још седам месеци

Да ли је Израел спреман за прекид ватре ако се из војног врха чују последње процене да је за ултимативни ратни циљ - уништење Хамаса потребно још седам месеци.

"Морамо се сетити да је негде после два и по месеца рата, неко од војних званичника рекао да смо тек на средини рата и то се показало као оптимистичка претпоставка. Видимо на терену да се она практично враћа на на север Појаса Газе где су акције престале, између осталог због тога што се са људима враћају борци Хамаса", каже Момир Турудић, уредник "Око" портала РТС-а.

Реалност у Гази превазилази описе катастрофе са почетка рата - глад, болести и смрт. Погинуло је више од 36.000 људи.

Осам месеци од како су припадници Хамаса убили више од хиљаду и отели 250 Израелаца, договорено је само једно краткотрајно примирје.

Сада 40 одсто Израелаца подржава предлог за прекид ватре, више од трећине је неодлучно, 27 одсто је против док 55 одсто Израелаца, по анкети израелске телевизије подржава да се конфликт прошири на обрачун са Хезболахом у Либану

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије